Werkschoenen: welke normering heb je nodig?

0

Werkschoenen zijn in verschillende modellen verkrijgbaar. Afhankelijk van het beroep dat je uitoefent, heb je een werkschoen met een bepaalde normering nodig. In dit artikel vertellen we meer over de soorten normeringen (SB, S1, S1-P, S2 en S3) en de verschillen zodat het maken van een keuze voor een werkschoen makkelijker wordt.

SB werkschoenen

Werkschoenen met de klasse SB zijn schoenen die voldoen aan de basiseisen. De afkorting SB staat voor de woorden ‘safety’ en ‘base’, oftewel veiligheid en basis. De schoenen voldoen onder andere aan de volgende basiseisen:

  • Het bovenmateriaal moet van kroetleer of vergelijkbaar synthetisch materiaal gemaakt zijn
  • De schoen moet een beschermende neus hebben
  • Het bovenmateriaal moet een bepaalde hoogte hebben
  • De schoen moet een binnenvoering hebben

Goed om te weten: schoenen met een SB klasse zijn niet standaard waterbestendig en hebben geen antislip zool, tenzij dit specifiek is aangegeven.

S1 werkschoenen

Ook S1 werkschoenen voldoen aan de bovengenoemde basiseisen. Hiernaast beschikken ze ook over de volgende eigenschappen:

  • De schoenen hebben een gesloten zone aan de hiel
  • De schoenen hebben antistatische eigenschappen
  • De zool biedt weerstand tegen koolwaterstoffen
  • De schoenen absorberen energie in de hiel

S1 werkschoenen zijn nét wat steviger dan SB schoenen en zijn daarom geschikt voor meerdere beroepen.

S1-P werkschoenen

Eén van de meest gebruikte soorten werkschoenen/veiligheidsschoenen zijn de schoenen van de S1-P klasse. Een belangrijke eigenschap van deze schoen is de anti-perforatie zool. Aan de normering van de S1-P werkschoen zijn de eigenschappen makkelijk af te lezen. Zo beschikt de schoen over de basiseigenschappen voor veiligheidsschoenen, de extra eigenschappen van de klasse S1 én de extra eigenschap ‘P’, dat staat voor de extra plaat in de zool.

S2 werkschoenen

Werkschoenen met de klasse S2 beschikken over dezelfde eigenschappen als die van de S1 veiligheidsklasse. Hiernaast hebben ze een extra eigenschap: WRU. Deze eigenschap staat voor de weerstand van het bovenmateriaal tegen penetratie en absorptie van water.

S3 werkschoenen

De laatste normering is de S3 veiligheidsklasse. De werkschoenen die onder deze klasse vallen beschikken over dezelfde eigenschappen als de S2 werkschoenen (de basiseigenschappen, de extra eigenschappen van de S2 klasse, WRU) én een anti-perforatie zool. De werkschoenen die onder deze klasse vallen zijn de meest veilige schoenen waar je voor kunt kiezen.

Afhankelijk van het beroep dat je uitoefent, heb je werkschoen met een bepaalde normering nodig. Om te voorkomen dat je een verkeerde keuze maakt is het belangrijk om aan jouw werkgever te vragen welke normering precies vereist is.

Veel succes met het uitkiezen van jouw werkschoenen!

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply