Gevaarlijk: kortsluitingen op de werkvloer

0

Het gebruik van elektriciteit kan erg gevaarlijk zijn op de werkvloer, dit omdat hierbij kortsluiting komt kijken. Iedereen die met elektriciteit in aanraking komt, kan hierdoor gewond raken. Op de werkvloer heb je bovendien vaak te maken met krachtstroom. Dit betekent een hoog voltage welke extra gevaarlijk is. Ongelukken met elektriciteit kunnen zelfs levensbedreigend zijn. Ieder jaar gebeuren er honderden ongelukken waarbij mensen gewond raken op de werkvloer. Ook dodelijke ongevallen als gevolg van kortsluiting komen nog te vaak voor. Kortsluiting aan een apparaat kan een schok geven waardoor werknemers direct of indirect gewond raken. Om je meer inzicht te geven in de gevaren van kortsluitingen op werk, hebben we (met de hulp van elektricien Leiden) onderstaand artikel geschreven.

Directe of indirecte gevaren van elektriciteit

Kortsluiting ontstaat wanneer één of meerdere elektriciteitsdraden met elkaar in aanraking komen. Hierdoor is er niet meer sprake van een gesloten circuit, waardoor de stroom uit een apparaat wegvloeit. Als gevolg kan men hiervan een schok krijgen. Dit brengt op de werkvloer directe en indirecte gevaren met zich mee. Vaak denken we alleen aan de directe gevaren van een kortsluiting, zoals het krijgen van brandwonden bij een schok. Echter mogen de indirecte gevaren niet vergeten worden, zo zegt elektricien Leiden. Zo zijn er ook indirecte gevaren wanneer je een schok krijgt tijdens het werken op een ladder of steiger. Door de schok kun je ongelukkig vallen en ernstig gewond raken. Daarnaast is ook een brand, als gevolg van kortsluiting, een indirect gevaar. Ofwel – al deze risico’s moeten vermeden worden. Eens te meer omdat je als bedrijf verantwoordelijk gehouden kan worden als er een ongeluk ontstaat door nalatigheid.

Gevaarlijke situaties voorkomen op de werkvloer

De werkvloer is een plek waar we extra behoed moeten zijn op gevaren. Zoals eerder gezegd brengt het werken met elektriciteit, gevaren met zich mee. De werkgever moet zorgen voor een veilige werkomgeving. Wanneer er ongelukken gebeuren als gevolg van nalatigheid, kan het bedrijf verantwoordelijk gehouden worden. Juist hierom moeten bedrijven zich bewust zijn van de gevaren welke kunnen ontstaan door kortsluiting. Zeker in vochtige omgevingen of kleine ruimtes met veel metaal. Ook zijn kortsluitingen in combinatie met vlambare of explosieve stoffen, een erg gevaarlijke situatie. Een elektrische kortsluiting kan zich namelijk zich vormen tot ontstekingsbron. Laat daarom regelmatig de elektriciteit op de werkvloer controleren door een professional en negeer geen enkel probleem dat zich voordoet.

Al met al, genoeg om over na te denken en wellicht zijn er wel zaken op de werkvloer, die je gelijk wilt (laten) controleren. Doe dat ook zeker! Wij wensen je in ieder geval veel succes.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply