5 beroepen op het water

0

Werken in de binnenvaart en op het water biedt veel kansen en mogelijkheden. De verschillende beroepen op het water zijn mede door de vrijheid en avontuurlijkheid extra aantrekkelijk. In dit artikel willen we je kennis laten maken met 5 beroepen op het water en geven we verschillende bijpassende tips.

Beroep 1: kapitein

Het beroep kapitein behoort tot het organisatorische vlak van de binnenvaart. Als kapitein ben je de eindverantwoordelijke op bijvoorbeeld vrachtschepen die met meerder ploegen varen.

Beroep 2: manager

Ook kun je als manager terecht bij de binnenvaart. Zo kun je een managementfunctie uitoefenen bij een havendienst of een soortgelijk bedrijf. Als binnenvaart manager ben je breed inzetbaar en een echte allrounder. Je kunt namelijk uitstekend uit de voeten met de logistieke processen en andere facetten van de binnenvaart, zowel op het water als aan de wal!

Beroep 3: schipper/stuurman

Als schipper/stuurman geef je leiding aan de bemanning en ben je verantwoordelijk voor zowel het schip, de bemanning, de lading als de passagiers. Naast het varen van het schip zorg je voor de veiligheid, de onderhoud en de vracht van het schip. Hiernaast regel je alles op het gebied van administratie. Het exacte werk dat je als schipper verricht hangt af van het schip. Vaar je met passagiers? Dan heb je andere vaardigheden nodig dan voor een containervaart met bijvoorbeeld giftige materialen.

Beroep 4: schipper rondvaartboot

Een schipper van een rondvaartboot heeft andere taken dan een schipper van een lijndienst. Zo is een schipper van een rondvaartboot een gastheer tijdens trouwerijen, recepties en jubilea. De voornaamste taak bestaat uit het entertainen van de gasten door de mooiste plekken aan het water te laten zien. De rondvaart kan zowel in de ochtend als in de avond plaatsvinden. Afhankelijk van de soort tocht is er ook bediening, een kok of een gids aan boord. Als schipper zorg je ervoor dat het schip er representatief uitziet, de voorraad up-to-date is en hiernaast voer je ook kleine reparaties uit.

Beroep 5: matroos

Een matroos assisteert de kapitein of de schipper bij alle werkzaamheden die aan boord moeten gebeuren. Je kunt hierbij denken aan sturen, schoonmaken, schilderen of helpen bij het laden en lossen. Als matroos heb je een afwisselende en technische baan. De plek waar je vaart is afhankelijk van het schip en de lading. Zo kan het zijn dat je elke dag naar dezelfde haven vaart maar het kan ook voorkomen dat je een langere tijd weg bent. Een voordeel is dat je op deze manier een groot deel van Europa kunt ontdekken.

Een beroep op het water en veiligheid

Heb je een beroep op het water? Dan geniet je waarschijnlijk van de techniek, het avontuur én de vrijheid. Toch is het, wanneer je werkt op het water of in de toekomst wil werken op het water, belangrijk om jouw veiligheid voorop te stellen. Door in ieder geval rekening te houden met de onderstaande 3 tips, zorg je ervoor dat je jouw beroep met plezier en in veiligheid kunt uitoefenen:

1. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de verkeersregels op het water. Ook is het belangrijk om vooruit te denken: wat moet je doen in gevaarlijke situaties?

2. Gebruik een marifoon: met dit apparaat kunnen schepen onderling communiceren. Ook wordt het communiceren met sluizen en verkeersposten makkelijk waardoor de veiligheid op het water vergroot wordt.

3. Voer een dagelijkse controle uit: wat is de staat van het schip, zijn alle benodigde onderdelen aanwezig, draagt de bemanning de juiste kleding en wat voor weer wordt er voorspeld?

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply