4 beroepen waar het dragen van een veiligheidsbril verplicht is

0

Kom je tijdens het uitoefenen van jouw beroep in aanmerking met schadelijke stoffen of materialen die splinters af kunnen geven? Dan kan dit grote consequenties hebben voor jouw ogen. De kans op blijvende schade aan jouw ogen wordt groter wanneer er onvoldoende veiligheidsmaatregelen worden genomen. Wanneer er aan veiligheidsrisico’s wordt gedacht die komen kijken bij beroepen, wordt er al snel gedacht aan handschoenen, helmen of werkschoenen. Vaak wordt vergeten dat het dragen van een veiligheidsbril net zo belangrijk is. In dit artikel vertellen we meer over vier beroepen waar het dragen van een veiligheidsbril verplicht is.

Wanneer is het van dragen een veiligheidsbril verplicht?

Situaties waarin er gevaar kan zijn voor de ogen kun je al snel herkennen aan een bord of sticker met het pictogram: veiligheidsbril of oogbescherming verplicht. De reden waarom een veiligheidsbril verplicht is in deze situaties is duidelijk: de bril houdt schadelijke stoffen en deeltjes tegen bij het vinden van een weg naar jouw ogen. Let op: ook wanneer er geen pictogram zichtbaar is, bestaat er een kans dat het dragen van een veiligheidsbril verplicht is.

Beroep 1: Lasser

Lassers hebben naast het dragen van een veiligheidsbril extra bescherming nodig. Zo zijn ze ook verplicht een lashelm of een laskap te dragen. De lashelm heeft tot doel om de ogen, door het donkere glas, te beschermen tegen het licht dat bij het lassen hoort. Ook beschermt het de ogen tegen de spetters en vonken die vrijkomen tijdens het lassen.

Beroep 2: Asbestverwijderaar

Dat asbest schadelijk kan zijn voor de gezondheid weet iedereen. Voor asbestverwijderaars is het dan ook vanzelfsprekend dat ze een veiligheidsbril moeten dragen. Komen er toch stofdeeltjes terecht in de ogen? Dan kan dit grote consequenties, zoals ernstige ziektes, met zich meebrengen.

Beroep 3: Laborant

Laboranten onderzoeken verschillende grondstoffen en producten en werken in een laboratorium of in een fabriek. Tijdens het uitoefenen van dit beroep is de kans groot dat je wordt blootgesteld aan schadelijke stoffen, waardoor het dragen van een veiligheidsbril verplicht is.

Beroep 4: Timmerman

Timmermannen werken met verschillende soorten materialen. Voor timmermannen is het noodzakelijk om een veiligheidsbril te dragen, omdat de kans groot is dat tijdens het zagen van het hout veel splinters vrijkomen. Dit geldt ook wanneer ze aan de slag gaan met een slijptol.

Twijfel je eraan of het dragen van een veiligheidsbril voor jouw beroep verplicht is? Vraag het dan na bij de werkgever. Werkgevers bepalen namelijk, samen met de regels die vastgesteld zijn in de Arbowet, of jij als werknemer verplicht bent om een veiligheidsbril te dragen.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply