3 tips om veilig gebruik te maken van elektronische apparaten

0

Op het kantoor staan vaak tientallen elektrische apparaten. Hierbij kan het gaan om apparaten die zorgen voor verlichting maar ook apparaten als televisies en radio’s. Op de werkvloer worden vaak ook speciale elektrische werkapparaten gebruikt. Wat veel mensen niet weten, is dat de meeste voorkomende brandoorzaken afkomstig zijn van het onvoorzichtig gebruiken van elektrische apparatuur. In dit artikel vertellen we meer over hoe veilig gebruik te maken van elektrische apparaten op de werkvloer.

1. Maak de apparaten schoon

Elektrische apparaten worden snel warm. Apparaten die gebruik maken van een ventilator om oververhitting te voorkomen vormen een nóg groter brandrisico. Wanneer er stof of vuil in deze apparaten terecht komt, kunnen ze de warmte niet meer kwijt. Dit brengt nare gevolgen met zich mee. De apparaten kunnen namelijk overhit raken en in brand vliegen. Ook de stof of het vuil kunnen spontaan ontbranden. Om deze reden is het erg belangrijk om de apparatuur regelmatig schoon te maken.

2. Let op de stand-by stand

Op veel computers en werkapparatuur zit een stand-by-stand. De stand-by stand kun je gemakkelijk herkennen door het lampje dat blijft branden. Vaak lijkt het alsof het apparaat is uitgeschakeld, echter is dit niet zo en de onderdelen in het apparaat blijven warm. Belangrijk: de warmte in combinatie met stof kan zorgen voor brand binnenin het toestel zorgen! Het is dus van belang dat de stand-by stand niet continu gebruikt wordt. Tussen het werken door kun je uiteraard wel de stand blijven gebruiken. Zolang je maar niet vergeet om de werkapparatuur aan het einde van de werkdag volledig uit de schakelen. Dit zodat je het risico op brandgevaar vermindert en de veiligheid van alle medewerkers waarborgt.

3. Wees voorzichtig met het aansluiten van elektrische apparaten

Vaak moet werkapparatuur, zoals meetapparatuur, aangesloten worden op een stopcontact. Wanneer je werkt met diverse apparaten, kan het gebruik van een stekkerdoos of een verlengkabel helpen. Echter, bij het gebruik van een stekkerdoos of verlengkabel zitten helaas wel risico’s. Dit is wanneer je te veel apparaten heb aangesloten op één stekkerdoos. Dit verhoogt namelijk de kans op overbelasting, kortsluiting en dus brandgevaar. Ook is het van belang om bij gebruik van een verlengkabel, de kabel volledig uit te rollen. Dit voorkomt namelijk warmtevorming en dus ook kortsluiting of brand. Belangrijk: werkapparaten met groot stroomverbruik moeten rechtstreeks worden aangesloten op een stopcontact!

Veel succes met het veilig gebruiken van elektrische apparaten op de werkvloer. Vergeet niet naar aanleiding van dit artikel een controlerondje te maken!

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply