4 tips voor een goede afvalscheiding op de werkvloer

0

De hoeveelheid afvalstromen groeit vaak samen met het bedrijf. Afval scheiden lijkt dan ook steeds ingewikkelder, terwijl het eigenlijk vrij simpel is met een afvalplan. Voor bedrijven is een goede afvalscheiding ontzettend belangrijk. Het levert een kostenbesparing op en het is beter voor het milieu. De afvalscheiding binnen je organisatie op orde brengen voelt als veel werk, maar kan je ook veel opleveren. In dit artikel geven we 4 tips voor een goede afvalscheiding om te voorkomen dat er onnodig veel afval bij het restafval belandt.

Tip 1. Gezamenlijk doel

Binnen je organisatie een betere afvalscheiding begint met bewustwording. Het is daarom ook belangrijk om van afval scheiden een gezamenlijk doel te maken. Leg medewerkers duidelijk uit dat we afval apart inzamelen, zodat het gerecycled kan worden en er geen grondstoffen verloren gaan. Afval scheiden heeft als doel een circulaire economie.

Tip 2. Voldoende afvalcontainers

Het plaatsen van voldoende afvalcontainers op een strategische plek is ontzettend belangrijk voor een goede afvalscheiding op de werkvloer. Huur voor elke afvalstroom binnen je organisatie een goedkope container, zodat medewerkers het afval eenvoudig kunnen scheiden. Verder is het belangrijk om bijvoorbeeld met kleuren, stickers of borden aan te geven welke container voor wat is. Huur per afvalstroom een rolcontainer en geef duidelijk aan welke container voor wat is, zodat daar geen twijfel over kan ontstaan.

Tip 3. Zorg voor ruimte in de afvalcontainers

Erg belangrijk voor een goede afvalscheiding is dat er altijd genoeg ruimte in de afvalcontainers is. Past afval er niet meer bij? Dan zijn medewerkers genoodzaakt om het afval alsnog in de verkeerde container te gooien. Dat is natuurlijk niet de bedoeling en ook nog eens zonde van alle moeite. Door regelmatig de afvalbakken te laten legen zorg je ervoor dat het afval altijd in de juiste container gegooid kan worden.

Tip 4. Minder prullenbakken

Staat er bij jullie op de werkvloer op elke werkplek een prullenbak? Dat maakt het wel heel gemakkelijk om al het afval weg te gooien. Dit afval belandt allemaal onnodig bij het restafval. Dat is natuurlijk zonde van de grondstoffen. Verminder daarom het aantal prullenbakken op de werkvloer en zorg voor een centrale plek waar voor elke afvalstroom een geschikte container staat, zodat medewerkers het afval netjes in de juiste container kunnen gooien.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply