4 tips voor veilig en gezond buiten werken

0

In de buitenlucht werken heeft veel voordelen, maar kan ook schadelijk of zelfs gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Het is dan ook belangrijk om voldoende voorzorgsmaatregelen te treffen. Om hierbij te helpen, zetten wij 4 tips voor veilig en gezond buiten werken onder elkaar.

  1. Draag zonnebescherming

Het klinkt natuurlijk geweldig, de hele dag buiten in de zon werken. Toch zorgt dit juist voor de grootste risico’s. Overmatig contact met de zon kan resulteren in ernstige schade aan de huid. Het kan leiden tot verbranding, of, in het ergste geval, huidkanker. Om dit te voorkomen is het belangrijk om zonnebescherming te dragen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zonnebrandcrème die UV-straling tegenhoudt. Kies voor een bescherming van minstens factor 20, en vergeet ook niet deze regelmatig opnieuw aan te brengen; één keer per dag is zeker niet voldoende.

  1. Blijf gehydrateerd

Gerelateerd aan het vorige punt: zorg dat je gedurende de dag voldoende vloeistoffen binnen krijgt, zeker met warm weer. Dit is noodzakelijk om uitdroging te voorkomen. Het is dan ook verstandig om altijd een waterfles bij je te dragen, zodat je niet vergeet voldoende te drinken. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig de schaduw op te zoeken, al is het maar voor een korte periode.

  1. Draag beschermende kleding

Ook kleding kan je beschermen tegen weersomstandigheden. Denk hierbij aan een muts en waterdichte jas tegen onderkoeling in de winter, en een hoed en zonnebril tegen de zon in de zomer. Houd er echter wel rekening mee dat kleding Uv-straling nooit helemaal tegen zal houden: het is dus essentieel om je hiernaast ook nog met een zonwerend product in te smeren.

  1. Controleer regelmatig op teken

Zeker in bosrijke omgevingen kunnen teken nog wel eens voorkomen. Teken kunnen geïnfecteerd zijn met de zogenaamde Borrelia bacterie, wat bij mensen die gebeten worden door een teek in het ergste geval kan resulteren in de ziekte van Lyme. Infectie kan echter voorkomen worden door snel handelen: pas 24 uur nadat de teek zich heeft vast gehecht aan de huid kan besmetting plaatsvinden. Het is daarom belangrijk om bij buitenwerk, vooral in de buurt van bomen, gewassen en hoog gras, regelmatig te controleren op tekenbeten. Teken zijn te herkennen als kleine donkere stipjes op de huid, en kunnen verwijderd worden met een pincet of een speciale tekentang.

Nog beter is uiteraard het voorkomen van een tekenbeet. Zorg hiervoor dat de huid tijdens het werken zoveel mogelijk bedekt is. Denk hierbij ook aan de enkels, bijvoorbeeld door hoge sokken te dragen en je broekspijpen in te stoppen.

Om gezond en veilig buiten te werken zijn een aantal voorzorgsmaatregelen nodig. Deze tips dragen bij aan een goede voorbereiding.

Dit bericht werd u aangeboden door Helly-Hansen.net. Onderdeel van Unishore bedrijfskleding.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply