Bij het aanschaffen van werkschoenen zijn er verschillende punten waar je op moet letten als consument. Om werknemers te beschermen gelden er in de bouwsector een aantal strikte wetgevingen omtrent schoenen en veiligheid.
Er zijn verschillende soorten veiligheidsschoenen te koop die allemaal verschillende plus- en minpunten hebben, en die daardoor geschikt zijn voor verschillende functies binnen de bouwnijverheid. Voor welk materiaal en model je het beste kunt kiezen hangt af van de werkzaamheden die je uitvoert. Wij geven hier een overzicht van een aantal verschillende soorten schoenen, en vertellen je waar je op moet letten bij het kopen van geschikte werkschoenen.
1. Beweging en flexibiliteit
Niet elke werkschoen leent zich voor dezelfde bewegingen. Bij de aanschaf van werkschoenen is het dus belangrijk om rekening te houden met de bewegingen die je veelal zal maken tijdens het werken.
Zul je tijdens je werkzaamheden veel knielen? Dan is een werkschoen in een laag model erg geschikt. In dit model is de voet gemakkelijk te bewegen. Voor werkzaamheden waarbij meer geklommen moet worden daarentegen, is een hoger model juist weer een verstandige keuze. In een hogere schoen kan er minder vrij bewogen worden, maar deze geeft daardoor wel meer steun aan aan de voet en enkel.
2. Voetbescherming
Afhankelijk van de werkzaamheden die je uitvoert, moeten er verschillende delen van de voet beschermd worden. De keuze voor het soort werkschoen dat je koopt moet hierop aangepast worden. Zo biedt een schoen met een laag model geen bescherming bij de achillespees en enkels. Deze schoenen zijn dus niet voor alle riskante werkzaamheden geschikt. Ook is het belangrijk dat elke veiligheidsschoen een neus van rubber of staal heeft als bescherming tegen zware objecten.
3. De omgeving
In welke werkomgeving de schoenen gebruikt worden heeft grote invloed op het materiaal van de schoen. De zool van een werkschoen moet altijd hitte-, olie-, en zuurbestendig zijn om beschadigingen te voorkomen en het risico op verwondingen te minimaliseren. Ook het bovenmateriaal van de schoen is van belang.
Kies bijvoorbeeld voor een veiligheidslaars van kunststof of leer als je vaak in natte omgevingen werkt. Als je veel laswerk verricht, is het verstandig om leren laarzen te kopen. Als je daarentegen veel met chemicaliën werkt, zijn kunststof veiligheidslaarzen een betere keuze omdat deze door het leer heen zouden kunnen dringen.
4. Het seizoen
Vooral als je buiten werkt is het belangrijk om schoenen te dragen die je voeten goed warm houden. Kies daarom voor werkschoenen met een acryl- of wolvoering. Koop laarzen met een wintervoering, of zorg dat er in de laars genoeg ruimte zit om dikke kousen te dragen.
5. De pasvorm
Het belang van een goede pasvorm moet niet onderschat worden. Veiligheidsschoenen worden vaak lang en intensief gebruikt, en moeten dus comfortabel zitten. De maat van de schoen moet goed zijn; als de schoen knelt of juist te los zit, dan is het verstandig om een andere maat te kiezen.
Houd tot slot ook rekening met het onderhoud van de werkschoenen. Werkschoenen zijn tenslotte een investering. Ze gaan erg lang mee, mits je ze goed onderhoudt.
Bovenstaand artikel werd je aangeboden door Werkschoenen.net. Werkschoenen.net heeft een groot assortiment, scherpe prijzen en zorgt voor snelle levering van je bestelling.
Discussion1 reactie
Bedankt voor deze tips voor het kopen van werkschoenen. Ik ben lasser en ik heb daarom leren laarzen gekocht. Deze schoenen hebben al een paar keer mijn voeten gered! Vraag ook bij je werkgever na of je een vergoeding kan krijgen en of ze zelf misschien nog schoenen hebben liggen.