Zorg voor een veilige werkomgeving van je personeel met het juiste afzuigsysteem

0

Werken… we doen het allemaal, maar doen we het ook allemaal veilig? In de bouw heb je een helm op, als brandweerman kun je niet zonder je hittewerende pak en als kok moet je je vingers goed beschermen, maar in heel veel beroepen is veiligheid helemaal niet zo’n concreet gegeven. De belangrijke aspecten in een horeca keuken om rekening mee te houden zijn misschien nog wel goed te bedenken. Zaken als de juiste afzuigtechniek en goede luchtverversing bijvoorbeeld. Maar hoe zit dat in andere branches?

Afzuiging in de industrie

De industrie is een een werkveld waar afzuiging erg belangrijk is. Met name bij lassen kunnen in de lasrook giftige gassen vrijkomen die goed en snel moeten worden afgezogen. Als medewerker in een bedrijfshal waar gelast wordt, wil je zeker weten dat je elke dag veilig aan het werk kunt. Daarom is het belangrijk dat de juiste afzuigarmen, filters en ventilatoren worden ingezet. Zo kun je bijvoorbeeld afzuigarmen installeren die van alle kanten een apparaat of machine bereiken.

De automotive

In de automotivebranche verwacht je het misschien niet direct, maar hier is afzuigtechniek wel degelijk belangrijk. Met name uitlaatgassen zijn hier een groot probleem, maar er is een eenvoudige oplossing. Er zijn rails en haspels op de markt, zodat je eenvoudig veilig aan het werk kunt. Ook vermijd je het inademen van giftige gassen.

Laboratoria

De andere bedrijfstak waar veel gebruikt wordt gemaakt van afzuiging is de labtechniek. In laboratoria komen vaak schadelijke stoffen en gassen vrij. De juiste afzuiging is hier vaak letterlijk van levensbelang. Dat kan door afzuigarmen te installeren bij werkplekken, maar afzuigkasten zie je hier ook vaak. Dit zijn kasten waar een medewerker zijn handen in doet om zo te werken zonder dat er gassen naar buiten kunnen. De eventuele ontwikkeling van schadelijke gassen blijft binnen de kast en wordt vanaf daar snel afgezogen zodat het risico voor medewerkers zo klein mogelijk blijft. Ook zijn er alarmsystemen verkrijgbaar die continu meten en zorgen dat het werken altijd veilig blijft.

Welke afzuiging precies geschikt is voor welke werkplek is natuurlijk per situatie verschillend. Het is maatwerk om tot de juiste afzuiging en de juiste instellingen te komen. Maar het begint allemaal bij bewustzijn, hopelijk hebben we je daar alvast mee op het goede spoor gezet.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply