Belangrijke aspecten in een horeca keuken om rekening mee te houden

1

Een horeca keuken is niet zomaar een keuken die je lukraak kunt inrichten en waar je sporadisch een taart bakt. Een horeca keuken vraagt om een zeer specifieke inrichting zodat er zo efficiënt mogelijk gewerkt kan worden. Daarnaast moet een horeca keuken aan allerlei eisen voldoen. Genoeg aspecten om rekening mee te houden dus! In dit artikel lees je waar je allemaal rekening mee moet houden!

Afzuiging

Een afzuiginstallatie in de horeca is als zuurstof voor de mens; je hebt het echt nodig. Je wilt niet dat werknemers ongezonde en smerige luchtjes inademen tijdens hun werk. Daarnaast is het niet de bedoeling dat je ongewenste luchtjes kunt ruiken in een horecagelegenheid. Mensen willen genieten van hun eten of drinken en een gezellige avond hebben. Daar horen geen nare en ongezonde luchtjes bij.

Hygiëne

Een andere onmisbare factor voor het creëren van een veilige werkomgeving in de horeca is hygiëne. Een horeca keuken moet voldoen aan zeer strenge eisen op dit gebied. Het is belangrijk dat gerechten hygiënisch bereidt en opgeslagen kunnen worden in een voorziening met de vereiste producttemperatuur. Bij het inrichten van een keuken moet dus gebruik gemaakt worden van materialen die goed kunnen worden schoongemaakt en makkelijk te onderhouden zijn. Bovendien dient er voldoende werkruimte beschikbaar te zijn om hygiënisch te blijven werken. Denk aan handwasgelegenheden, ventilatie of een afzuiginstallatie waar we het hiervoor al over hadden.

Rvs

Belangrijk bij het inrichten van een horecakeuken, die zoals hiervoor genoemd, moet voldoen aan strenge hygiëne-eisen is het materiaal dat je in de keuken verwerkt. Vaak wordt er gekozen voor rvs (roestvast staal) materialen, omdat deze makkelijker afwasbaar zijn, zoals gezegd niet roesten en onverslijtbaar zijn. Een vloer moet ook van een ondoordringbaar en niet-absorberend materiaal gemaakt zijn, zodat alles condens- en schimmelvrij blijft.

Aangepaste inrichting

Elke horecagelegenheid mag dan aan een strenge hygiënecode moeten voldoen, niet elke horecagelegenheid is hetzelfde. Een keuken in een fastfood restaurant is namelijk heel anders dan een a la carte restaurant. Een fastfood restaurant heeft bijvoorbeeld keukenapparatuur nodig die zeer veel capaciteit aankan, terwijl een a la carte restaurant meer baat heeft bij multifunctionele apparatuur om efficiënt te kunnen werken.

Begin dus eerst met een gedegen plan voor je een horeca keuken laat inrichten en plaatsen. Wat is het doel van de keuken, hoe zorg je ervoor dat je aan alle eisen voldoet en past dit binnen je budget? Heb je dat eenmaal uitgedokterd, dan is een goed ingerichte horecakeuken goud waard!

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Discussion1 reactie

  1. Goed artikel! Mooie keuken is een ding, maar in de horeca zijn er vele regels waar een keuken aan dient te voldoen. Hygiëne speelt hierbij een grote rol natuurlijk.

Leave A Reply