Een veiligere werkomgeving met led verlichting

0

Het gebruik van led verlichting wordt steeds belangrijker op de werkvloer. Sterker nog, vanaf 1 juli 2020 is het gebruik van deze verlichting voor ondernemingen zelfs verplicht. Gelukkig kleven er een hoop voordelen aan. Eén daarvan is de verhoogde veiligheid die gepaard gaat met het gebruik van led verlichting. In deze blog lees je precies waarom led verlichting dan zo veel beter is dan conventionele verlichting.

Led verlichting verlaagt het risico op brand

Conventionele lampen zetten 90% van de energie om in warmte en slechts 10% in licht. Dit betekent dat de lampen tijdens gebruik gloeiend heet worden. Bij led verlichting zijn deze cijfers precies andersom: hierbij wordt juist 90% van de energie omgezet in licht en slechts 10% in warmte. Niet alleen zorgt dit ervoor dat het gebruik van een led TL buis of led paneel veel zuiniger is, maar ook dat deze lampen veel minder warm worden. Het risico op brand daalt door het gebruik van led verlichting dus aanzienlijk.

Led lampen bevatten geen gevaarlijke stoffen

Led Tl buizen geen gevaarlijke stoffen, zoals kwik. Spaarlampen doen dit bijvoorbeeld wel. Hierdoor moet je deze na gebruik bij het chemisch afval weggooien. Bovendien wordt aangeraden om het pand direct te verlaten wanneer er een spaarlamp, bijvoorbeeld tijdens het vervangen van je oude TL buis, op de grond kapot valt. Met led verlichting heb je dit probleem niet, omdat dit bestaat uit ongevaarlijke elektronische componenten. Gebruik hiervan zorgt dus dat gevaarlijke situaties op de werkvloer voorkomen worden.

Led lampen verhogen het welzijn van medewerkers

Naast deze twee overwegingen met betrekking tot de veiligheid zorgt led verlichting ook nog eens voor een betere welzijn van jouw medewerkers en hierdoor voor verbeterde werkprestaties. Zo kunnen lampen met een te warme kleurtemperatuur (die licht met een gele gloed verspreiden) ervoor zorgen dat je slaperiger en minder energiek wordt, iets wat natuurlijk niet de bedoeling is op een werkplek. Led verlichting is over het algemeen helderder dan conventionele verlichting en daarom een goede keuze. Ga daarnaast voor verlichting met een koude kleurtemperatuur, want dit komt meer in de buurt komt van daglicht en bevordert de concentratie van medewerkers dus extra.

Led tl verlichting flikkert bovendien niet en conventionele verlichting doet dit wel. Deze flikkeringen, die ontstaan doordat de lampen tientallen of honderden keren per seconde aan of uit gaan, zijn niet direct waarneembaar met het blote oog, maar leveren wel een onrustig en ongeconcentreerd gevoel op. Daarbij heeft conventionele verlichting ook een langere opstarttijd, terwijl een led TL buis of led paneel direct de volle 100% aan lichtopbrengst produceert. Direct fris en productief opstarten in de morgen dus.

Overstappen op TL verlichting led of led panelen? Vanuit het oogpunt van veiligheid op de werkvloer is dit dus zeker aan te raden. Bovendien zorgt het voor verbeterde prestaties op de werkvloer. Een win-win situatie!

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply