Het veilig wegwerken van schakelkasten, zo doe je dat!

0

Het kan natuurlijk voorkomen dat belangrijke technische apparatuur, zoals bijvoorbeeld schakelkasten, in de open buitenlucht geplaatst moet worden. In dat geval wil je deze kasten natuurlijk zo goed mogelijk beschermen tegen alles wat maar enigszins kwaad kan. Slechte weeromstandigheden, vandalisme en nog een aantal andere zaken kunnen immers veel schade berokkenen aan dergelijke apparatuur. Niet alleen kan dat gevaarlijk zijn, het kost vaak ook nog eens veel geld om deze schade te laten repareren. Om die redenen is het wel zo fijn om je schakelkasten zo veilig mogelijk weg te werken. Hoe je dat het beste doet? In dit artikel geven we je een aantal tips om dit zo goed mogelijk te doen!

Hekwerk

Een goede manier om een schakelkast netjes weg te werken is natuurlijk door te zorgen dat er niemand bij kan. Om dit te doen kun je gebruik maken van hekwerk. Hekwerk is relatief goedkoop en zorgt ervoor dat niemand in de buurt kan komen van de schakelkasten. Met een deur in het hek en een slot kunnen de juiste mensen, indien nodig, gemakkelijk bij de schakelkast komen maar hou je ongewenste bezoekers uit de buurt. Let er natuurlijk wel op dat de schakelkast zelf voldoende bestand is tegen bijvoorbeeld weersinvloeden of andere ongewenste elementen.

Rvs-schakelkasten

Een andere veilige en veelgebruikte optie is om te kiezen voor rvs-schakelkasten. Roestvaste schakelkasten zijn schakelkasten die gemaakt worden van roestvast staal. Roestvast staal heeft als eigenschap dat, zoals de naam al doet vermoeden, het zeer goed bestand is tegen roest en andere schadelijke invloeden zoals hitte of kou. Ook is roestvast staal zeer stevig waardoor het uitstekend bestendig is tegen vandalisme en eventueel ook tegen graffiti. Op die manier heb je dus geen hekwerk of andere bescherming meer nodig om je schakelkasten veilig weg te werken omdat het rvs-materiaal deze functie al vervult. De rvs-kasten zijn daarnaast op maat verkrijgbaar en daarmee geschikt voor veel verschillende doeleinden.

Bouw

Een derde optie om het veilig wegwerken van een schakelkast te garanderen is natuurlijk door de kast ‘binnen’ te zetten. Denk bijvoorbeeld aan een elektriciteitshuisje. Met behulp van bebouwing is de kast afgesloten van de omgeving en voorkom je dat de kast beschadigd raakt of het slachtoffer wordt van vandalisme. De keerzijde hiervan is uiteraard dat het bouwen van een omhulsel relatief duur is ten opzichte van de andere gegeven opties. Bekijk daarom als bedrijf goed welke eisen je hebt en baseer daar je keuze op!

Het veilig wegwerken van een schakelkast is zoals je ziet geen al te lastige opgave. Toch raden we je aan om met zorg hiernaar te kijken. Een kleine investering kan je immers veel (financiële) schade besparen.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply