Veilig aan het werk met VCA

0

Een veilige werkvloer, dat willen we natuurlijk allemaal. En als je je klaarmaakt voor een nieuwe werkdag voor actie op de bouwplaats, fabriek of tijdens het werken met zwaar materieel, ga je ervan uit dat je werkgever aan alles gedacht heeft toch? Maar wist je dat je zelf ook een hoop kunt doen om je veiligheid op het werk te vergroten?

Voorzorg

Veiligheid begint bij de basics. Natuurlijk zorg jij er samen met je werkgever voor dat je veilig aan het werk bent. Goede schoenen, gehoorbescherming en andere veiligheidsmiddelen horen daar bij. Veilig materiaal, goede communicatie en voorzorgsmaatregelen vallen ook onder veilig werken. Denk maar aan het warme weer van de afgelopen weken. Het is met 35 graden niet verantwoord om te gaan dakdekken, of op een warme werkplaats op hoogte te werken. Allemaal zaken die met voorzorg en richtlijnen kunnen worden afgedekt.

VCA

Maar wist je dat je op een simpele manier nog meer kunt doen aan de veiligheid van jou en je collega’s? Door het behalen van een VCA certificaat. Een korte cursus van twee à drie dagen en een VCA examen is al voldoende om een branche erkend diploma te halen. Een diploma dat tien jaar meegaat, telt in het landelijk register van VCA gediplomeerden en in je veiligheidspaspoort komt te staan! Dat diploma haal je bovendien vaak in overleg met je werkgever, die een tegemoetkoming kan krijgen voor jouw scholingskosten. Dus voor de prijs hoef je het niet te laten. Ook werkgevers en intercedenten die werken met risicovolle beroepen hebben veel aan een certificering. KAP Opleidingen is een opleider die helpt bij jouw optimale veiligheid.

Een leven lang leren

Nu hoor ik je denken:  terug naar de schoolbanken, nee bedankt! Maar wat als je weet dat mensen met een extra diploma vaak gezonder hun werk kunnen uitvoeren? Beter op de hoogte zijn van arbo zaken die hun werkveiligheid en gezondheid vergroten? Afhankelijk van de opleiding die je kiest (die voor medewerkers of leidinggevenden) leer je van alles over gevaarlijke stoffen, ongevallen, noodsituaties en wet- en regelgeving. Dat maakt je voor je werkgever een belangrijke partner in de veiligheid op de werkvloer. En misschien klinkt het nu nog onbelangrijk, maar hoe meer je leert, hoe verder je kunt groeien in je loopbaan. De overstap maken tot leiding geven, praktijkopleider worden, of misschien zelfs je eigen opvolger zoeken in je brede netwerk van collega’s. De mogelijkheden zijn eindeloos. Dus draag je steentje bij aan een veilig werkplek.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply