De banen die steeds vaker voorkomen

0

Niet alleen dokter, kapper of supermarkt medewerkers zijn de meest voorkomende beroepen van tegenwoordig, maar heel andere beroepsgroepen zoals een tractorchauffeur of elektricien, worden steeds bekender en geliefder! Na de hevige klap die de economie heeft gehad na de corona pandemie zijn er steeds meer banen vrij gekomen. Veel mensen zijn veranderd van keuze sinds dat corona plaatsvond, omdat niet alleen veel veranderingen plaatsvonden in onze economie, maar ook in de mensheid zelf. Maar wat heeft deze verandering precies teweeg gebracht? Waarom zijn zo veel mensen veranderd van beroepskeuzen en wat betekent dit nu?

Beroepskeuze veranderd na corona; Waarom?

Tijdens en vooral na de heftigste periode van de corona pandemie hebben veel studenten en werkende hun beroepskeuze veranderd, omdat er veel andere interesses zijn ontdekt tijdens de lockdowns en iedereen meer tijd had om te kijken waar ze nu echt precies gelukkig van werden. Er is veel onderzoek gedaan rondom deze tijd; Het toonde aan dat drie aspecten van het leven van (voornamelijk) studenten van invloed zijn op de beroepskeuzes die ze maken vandaag de dag: Omgeving, kansen en persoonlijkheid. Willen we nog wel de baan waar we nu voor gekozen hebben? Worden we hier nu wel gelukkig van en past dit eigenlijk nog wel bij mijn persoonlijkheid?

Veel banen werden overbodig; bijvoorbeeld die waarbij fysiek contact met klanten of collega’s nodig was om hun werk te kunnen doen. In deze tijd vonden velen verschillende beroepen interessanter dan voorheen en wilden. De Corona-crisis betekende helaas dat veel mensen die al een vaste baan hadden hun baan moesten aanpassen of zelfs een nieuwe baan moesten aannemen. Ook bedrijven en startende bedrijven sloten in deze tijd, wat het moeilijk maakt voor wie een baan zoekt, maar ook kansen biedt in in de vorm van nieuwe vacatures in sectoren als logistiek, gezondheidszorg of IT. Dit betekende dat veel mensen hun carrièrepad ten goede veranderden en banen vonden waar ze echt gelukkig van werden.

Hoe nu verder?

Maar de vraag blijft: Hoe kom je nu dan eigenlijk verder met deze nieuw ontdekte interesses? Misschien heb je een baan of carrièrekeuze gevonden waarvan je in eerste instantie nooit had verwacht dat deze bij je zouden kunnen passen. Je begon met je droom om dierenarts te worden, maar in plaats daarvan kijk je er nu ineens naar uit een tractorchauffeur, muzikant of acteur te worden. Allemaal interessante baan keuzes op hun eigen manier, maar waar kun je hier nu beter ervaring in opdoen dan via het werkveld zelf? Bij bedrijven en websites zoals AB Werkt kun je eindeloos veel informatie en vacatures vinden. 

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply