Roetfilter zelf vervangen? Dit is wat je moet weten

0

Stinkt of rookt je auto? Of begint je auto te schokken of stotteren? Dan kan dit liggen aan een verstopte roetfilter. Is het roetfilter verstopt dan is het zaak om het te vervangen, want een verstopte roetfilter kan voor veel problemen zorgen. Denk aan het niet goed functioneren van de auto of het hebben van vervelende geurtjes. Waarom zou je een roetfilter moeten vervangen, wanneer moet je een roetfilter vervangen, waar kun je een roetfilter bestellen en wat zijn de symptomen van een verstopte roetfilter? Lees in deze blog alles wat je moet weten.

Waarom zou je een roetfilter moeten vervangen?

Wat een roetfilter doet is dat het voorkomt dat roetdeeltjes terechtkomen in het milieu. De roetfilter vind je bij auto’s met een dieselmotor. Wat er namelijk gebeurt tijdens het verbranden van diesel is het vrijkomen van roetdeeltjes. Zonder een roetfilter zouden deze deeltjes samen met de uitlaatgassen in de lucht komen. En het inademen van deze vieze lucht is schadelijk voor de gezondheid en dus ook voor het milieu. De roetdeeltjes worden door de roetfilter gefilterd uit de uitlaatgassen. Dit filter lijkt heel erg op een uitlaat, alleen bevindt een roetfilter zich dichter bij de motor van de auto. Na een tijdje raakt de roetfilter verstopt en verzadigd. Zo worden de deeltjes niet meer gefilterd en komen ze alsnog in het milieu terecht. Een verstopte filter moet dan ook tijdig worden vervangen.

Wanneer een roetfilter vervangen?

Je moet een roetfilter vervangen zodra het filter verstopt is en het niet meer geregenereerd of gereinigd kan worden. Na een tijdje kan het filter vol raken en gaan verstoppen. De uitlaatgassen hebben geen goede filter meer en het is dan zaak om de roetfilter schoon te maken of te vervangen. Het is afhankelijk hoe vol de filter is, of deze moet worden schoongemaakt of vervangen. Soms zit de roetfilter zo vol dat het niet meer schoon te maken is. Na ongeveer 150.000 tot 200.000 kilometer hebben gereden, moet je meestal de filter vervangen.

Symptomen van een verstopte roetfilter

De filter slaat de roetdeeltjes op in verschillende kleine kamertjes van de filter. Na een tijdje raken de kleine kamertjes vol en kunnen de uitlaatgassen niet meer gefilterd worden. Symptomen van een verstopte filter zijn het storingslampje op het dashboard, de auto rookt of stinkt, de auto schokt of stotter of er is een hoog brandstofverbruik. Via Uitlaatdiscounter.nl kun je een nieuwe roetfilter aanschaffen.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply