Welk afzuigsysteem is geschikt voor op de werkplaats?

0

Een schone en veilige werkomgeving staat binnen steeds meer organisaties hoog in het vaandel. Dat is maar goed ook want wanneer er niet voldoende aandacht aan die omgeving wordt besteed neemt het risico voor jou en je medewerkers in een snel tempo toe. Niet alleen concentratieverlies en vermoeidheid kunnen optreden maar ook daadwerkelijke schade kan berokkend worden wanneer de luchtkwaliteit onvoldoende is of de lucht bevuild raakt vanwege onvoldoende afzuiging. Om die reden kiezen steeds meer werkplaatsen en fabriekshallen voor deugdelijke afzuigsystemen die vuile lucht afvoeren tijdens de werkzaamheden. Maar waar moet je nu op letten bij het selecteren van het juiste afzuigsysteem? Wij gaan je daar in dit artikel een handje bij helpen.

Soort systeem

Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om te bepalen wat voor soort afzuigsysteem je nodig hebt. Daarbij zal je moeten kijken waar de vervuiling vandaag komt. Aan de hand daarvan kies je een of meerdere van de afzuigsystemen die het beste past bij de soort vervuiling die optreedt. Zo bestaan er afzuigarmen maar ook gehele afzuigtafels en –kasten of ventilatiesystemen voor tal van verschillende werkzaamheden waarbij afzuiging of luchtverversing gewenst is. Omdat iedere werkplek anders is en werkzaamheden verschillen zijn deze afzuigmeubels er in tal van vormen en maten. Zo weet je zeker dat er altijd een meubel beschikbaar is dat geschikt is voor jouw situatie.

Grootte

Uiteraard kan het altijd nog voorkomen dat het geschikte meubel voor jouw omgeving niet genoemd wordt. In dat geval is er natuurlijk ook de mogelijkheid om systemen aan te passen aan de individuele wensen. Zo kun je altijd tot een passende oplossing komen waarbij de veiligheid op plek nummer één komt te staan. De grootte van de te gebruiken installatie is afhankelijk van het vermogen van de installatie en van de hoeveelheid af te zuigen lucht of stoffen die vrijkomen tijdens de werkprocessen.

Deskundig advies

Indien je zelf niet beschikt over de kennis of ervaring rondom de te kiezen afzuigsystemen is het natuurlijk altijd mogelijk om je deskundig te laten adviseren. Onze adviseurs staan altijd voor je klaar om u een passend advies op maat te geven. Zo weet je zeker dat je binnen jouw werkplaats geen enkel risico meer loopt op vervuilde lucht en dat je werkomgeving zo schoon en fris mogelijk blijft voor jou, je collega’s en eventuele bezoekers!

Zoals je ziet is de vraag welk afzuigsysteem geschikt is voor jouw werkplaats niet altijd even gemakkelijk te beantwoorden. Stel daarom goed vast welke verontreiniging er op jouw werkplek plaatsvindt. Aan de hand daarvan kan er het beste een passende oplossing gevonden worden die het beste resultaat oplevert!

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply