3 maatregelen om de veiligheid op de werkvloer te vergroten

0

Veiligheid op de werkvloer hangt samen met het veiligheidsbewustzijn van jouw medewerkers. Dit heeft te maken met hoe zij handelen met oog op de veiligheid. Gezond en veilig werken is verbonden met het handelen en denken van uw werknemers. Toch zijn er een aantal randvoorwaarden waar jij als werkgever aan moet voldoen ter vergroting van de veiligheid op de werkvloer.

Automatische Externe Defibrillator (AED)

Op een veilige werkplek mag de AED niet ontbreken. Dit is een draagbaar apparaat dat in het geval van een hartstilstand het hartritme weer kan herstellen. Het apparaat geeft hiervoor een elektrische schok af. Het hart staat namelijk niet helemaal stil tijdens een hartstilstand. De hartkamers trekken niet meer samen doordat deze chaotisch en snel geprikkeld worden. De AED reset het hart als het ware waardoor het weer in een normaal ritme gaat kloppen. Een hartstilstand kan iedereen overkomen en het is dan ook belangrijk om al jouw medewerkers op de hoogte te brengen van de locatie van de AED. Organiseer ook een middag om uit te leggen hoe het apparaat werkt.

Brandblussers installeren

Mits je de juiste middelen bij de hand hebt, kun je een beginnende brand op de werkvloer zelf blussen. Denk hierbij aan een draagbaar brandblusapparaat of een brandslanghaspel. Stel jezelf altijd enkele vragen met betrekking tot de brandveiligheid. Zijn er bijvoorbeeld genoeg blusmiddelen aanwezig om op iedere verdieping een beginnende brand te kunnen blussen? En weet iedereen waar ze de brandblussers kunnen vinden en hoe deze gebruikt worden? Het is ten slotte belangrijk om de blusmiddelen jaarlijks te laten controleren en onderhouden om te voorkomen dat deze dienst weigeren op het moment dat jij ze nodig hebt.

Beschermende kleding

Indien je actief bent in bijvoorbeeld de horeca, bouw of veehouderij is beschermende kleding een must. Beschermende kleding is nog niet altijd verplicht maar helpt wel om de veiligheid te verhogen. Zo zijn veiligheidsschoenen vaak een must doordat een ongeluk in een klein hoekje zit. Deze schoenen zijn niet alleen voorzien van een stalen neus, maar hebben ook een antislipzool met een beschermende tussenlaag. Als je medewerkers in de keuken, in een magazijn of in de bouw werken, kunnen dit soort schoenen een hoop ongelukken voorkomen. Ook kun je denken aan veiligheidskleding zoals thermokleding bij het werken in koelcellen en zuurbestendige handschoenen en een schort bij het werken met accu’s.

Meer weten? Stel je vraag in een reactie hieronder!

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply