Inspiratie voor bevordering van veiligheid en gezondheid op het werk

0

Hoe haal je het beste uit jezelf of uit je personeel? Je kunt je daarbij allerlei zaken voorstellen. Het moet er niet te warm of te koud zijn, er moet goed licht zijn en goed, misschien zelfs ergonomisch meubilair. Kan er een raam open voor frisse lucht? Of is er een ander ventilatiesysteem? Is er zonwering? Is er een koffieautomaat of een complete keuken? En dan de mensen waar je mee werkt, die willen het naar hun zin hebben en als de sfeer ook nog eens goed is, functioneert iedereen optimaal.

Daarnaast moet ervoor gezorgd worden dat de werkomstandigheden veilig zijn. Daarbij kun je denken aan het niet kunnen struikelen over snoeren of (kapotte) vloerbedekking. En denk aan een opgeruimde, geordende omgeving: alles op een eigen plek. Er valt ook te denken aan beschermende werkkleding, nooduitgangen, brandblusmiddelen en een brandalarm.

Er zijn een aantal zaken waar de werkgever voor zorgt, basisvoorwaarden voor een gezonde en veilige werkplek, zoals hierboven benoemd. Maar wat kun je er zelf nog meer aan doen om gezond en veilig te werken?

 1. Houd alles schoon en opgeruimd

  IMG_6850
  Hoe het niet moet!

  Goede hygiëne is veiligheidstip nummer 1 op het werk! Was regelmatig je handen (bijvoorbeeld als je van buiten komt en sowieso na een bezoek aan het toilet). Eet je lunch niet aan je bureau. Ten eerste moet je dan van je plek weg, wat je beweging en sociale contacten bevordert en ten tweede kun je je werkplek dan niet bevuilen. Ruim je werkplek op. Geen rommel of spullen op de vloer waar anderen over kunnen struikelen. Geen kastdeuren of lades die open blijven staan, waar iemand zich aan kan stoten. Ruim op en maak schoon. Heb je enig idee hoeveel bacteriën er op rondslingerende zakdoekjes en steeds nagevulde drinkflesjes zitten? En op je telefoon, het kopieerapparaat, geld, deurknoppen, handgrepen en de kraan?

 1. Blijf in beweging

  Ga als het even kan op de fiets naar je werk. En anders parkeer je je auto net iets verder dan normaal en loop je gewoon een paar meter extra naar je werkplek. Neem ook de trap in plaats van de lift. Rek en strek je een paar keer per dag eens lekker uit op je werkplek. Vooral als je veelal zittend werkt. Wiebel je tenen, beweeg je handen, je polsen en voeten. Zet er desnoods een (voor anderen niet storende) herinnering aan in je telefoon of op je pc (maar overdrijf het niet). En niet alleen strekken en wiebelen: loop! Dat is het allerbeste voor de doorbloeding en je spieren.

 1. Doe leuk en gezellig

  Geef anderen eens een complimentje. Gegarandeerd dat het een glimlach en een goede sfeer oplevert. Lachen en ook humor doen wonderen. Verzin desnoods met je collega’s codewoorden (om aan te geven dat je even koffie gaat halen of naar de wc moet) en een “secret handshake”. Als het kan, maak je je werkplek persoonlijker. Zet een kleurige pennenbak, een foto van je maffe huisdier of een plantje op tafel. Voor de onderlinge sfeer, maar ook om in de lunchpauze even van je werkplek weg te zijn, is het een goed idee om met je collega’s buiten te wandelen of buiten de deur te lunchen. Even frisse neus halen! Neem ook de tijd voor je lunch.

 2. Ook gezond

  Drink genoeg. En dan bedoelen we: water! Juist in een ruimte waarin je in de airco zit, droog je uit. Frisdrank, koffie en zwarte thee tellen niet mee. Drink puur water, of kruidenthee (zonder suiker natuurlijk). Ja, je mag wel koffie drinken, maar pas op met teveel cafeïne. Anders gezond: leer op de juiste momenten “nee” te zeggen. Kom voor jezelf op. Als je “nee” zegt, vinden mensen je niet meteen onaardig. Ze zullen het accepteren en hun eigen probleem toch oplossen. Maak gebruik van je vakantiedagen. Je hebt ze niet voor niets. Spaar niet alles op; tegen de tijd dat je overspannen bent of met die burn-out zit, heb je er niets meer aan. Neem een verse en gezonde lunch van huis mee. Het bespaart een hoop geld en je weet precies wat je eet.

 3. Net iets anders

  Ontspan even door, op een plek waar de radio aan kan of waar de vogeltjes fluiten, gedachteloos patronen te tekenen of te kleuren. Ken je het fenomeen zentangles al? En ook voor een kleurboek voor volwassenen hoe je je allang niet meer te schamen. Of leer iets nieuws. Dat kan een toepasselijke cursus of workshop zijn, of iets totaal anders, iets creatiefs. Train, maar ook ontspan je brain!

En de beste tips? Die deel je natuurlijk met je collega’s!

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply