Hosted VoIP voor bedrijven, waar moet je op letten?

0

Met je bedrijf wil je optimaal bereikbaar zijn voor je klanten en andere contacten. Veel mensen houden er nog steeds van om echt iemand te spreken via de telefoon waardoor een goede telefonieoplossing voor veel organisaties een must blijft. Hierin valt veel te kiezen, niet alleen het telefoniesysteem dat je gaat gebruiken, maar ook de telecompartner waarmee je gaat samenwerken. Om je hierin op weg te helpen geven we je wat tips waar je in je zoektocht op kan letten.

Het telefonie landschap van Nederland

In Nederland zijn er zeker 50 verschillende telefoniesystemen waarvan je gebruik van kan maken. Zo’n systeem wordt ook wel een hosted VoIP telefooncentrale genoemd. Deze centrales worden gemaakt en geleverd door zowel Nederlandse als internationaal opererende bedrijven. Daaronder heb je ruim 500 telecomleveranciers. Dit zijn de bedrijven waar jij als ondernemer zaken mee doet. Zij werken met één of meerdere telefoniesystemen die ze aan jou leveren en die zij voor jou beheren en onderhouden.

Welk telefoonsysteem kies je?

Net zoals met veel producten en diensten heb je met telefooncentrales een onderkant van de markt, een middenkader en bovenkant van de markt. Dat wil zeggen dat je hele goedkope oplossingen hebt met weinig functionaliteit. Je kan bellen en gebeld worden en dat is het dan ook wel. Andere systemen hebben uitgebreide functionaliteiten of zijn zelfs geheel naar jouw wensen en behoefte in te richten. Het is zelfs mogelijk om andere applicaties zoals je CRM-systeem te koppelen aan je telefonieomgeving.

Ons advies is dat je vooraf voor jezelf uitwerkt wat jouw organisatie nodig heeft. Ben je een klein bedrijf, dan is een oplossing aan de onderkant van de markt al goed en blijven je kosten lekker laag. Is je organisatie groter en wil je met belgroepen werken, van elkaar kunnen zien of je beschikbaar bent of heb je een receptioniste die extra functionaliteiten nodig heeft voor haar werkzaamheden? Dan kom je al snel uit bij een uitgebreide telefonieoplossing.

Vind de juiste telecompartner

In het telefonielandschap zijn een hoop ‘cowboys’. Dit zijn bedrijven die werken met één bepaalde oplossing, na opdracht leveren ze het bij je en daarna zal er weinig contact zijn. Hier kan je uiteraard prima zaken meedoen als je op zoek bent naar een oplossing aan de onderkant van de markt. Er zijn ook telecompartners die meer de tijd voor je nemen om je de beste oplossing te bieden. Hierin heb je nog een tweedeling. Bedrijven die werken met één telefoniesysteem of die werken met meerdere systemen. De leveranciers met meerdere systemen zullen je op basis van je wensen en behoefte adviseren welke oplossing uit hun stal het beste bij je past. De bedrijven met één systeem kunnen hun oplossing, wanneer deze niet optimaal past,  naar jouw wensen en behoefte praten, dus let daar wel voor op.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply