Het belang van een goede kelderafdichting

0

Een kelder vormt de basis van een stabiel gebouw. Dit betekent dus ook dat de keldermuren goed bestand moeten zijn tegen de druk van het grondwater. Anders krijg je met schimmel en andere vochtproblemen te maken en dit kan gevaarlijk zijn voor het gebouw. Dus is het belangrijk om de kelder in goede staat te houden. Een goede kelderafdichting speelt daar een belangrijke rol in. Dit is het waterdicht maken van de keldermuren om te zorgen dat alles droog blijft. Daarvoor heb je wel de juiste kelderafdichting producten nodig. Je leert hier meer.

Oorzaak en gevolg van een vochtige kelderruimte

Vochtproblemen komen voort uit het feit dat de kelder niet goed waterdicht is. Dit komt door hoog grondwater, maar ook een lage vochtweerbaarheid. Dit is vooral in de vloer en muren het geval. Soms komt dit door kleine haarscheurtjes die zijn ontstaan. Soms is de schade gewoon veel groter, bijvoorbeeld door gebrek aan onderhoud. Dit betekent dat regeninslag en grondwater, of andere lekken tot grote schade in de kelder kunnen leiden. Dit trekt vervolgens op, waardoor ook andere problemen in huis kunnen ontstaan, zoals bijvoorbeeld schimmelvorming. Dit kan natuurlijk de bewoonbaarheid van de woning wel heel slecht maken.

Wat lost kelderafdichting precies op?

Wanneer je voor kelderdichting gaat, dan kan je de kelder echt waterdicht maken en is deze ruimte gewoon voluit te gebruiken. Dit dichten werkt alleen als een kelder echt vochtig is, maar niet volledig onderwater staat. Dan is kelderdrainage de eerste stap. Later kan dan altijd nog naar dichting worden gekeken. Dit kan overigens aan de binnen- en de buitenzijde van de kelder. De bestaande woningen worden vaak van de binnenzijde gedicht omdat dit van buitenaf niet meer mogelijk is. In de nieuwbouw is dichting via de buitenzijde nog wel mogelijk. Het is dan vaak zo dat alle muren en de volledige vloer in één keer worden aangepakt.

Wat zijn de voordelen van kelderafdichting?

De kelder beschermen tegen vocht betekent dat je de bruikbaarheid voor allerlei doelen ervan verhoogt. Daarnaast ben je minder aan energie kwijt. Ook ben je beter beschermd tegen de grondwaterdruk op deze manier. Ook blijft de woning gewoon stabiel. Kelderdichting kan overigens wel het nodige kosten. Aan de andere kant zijn er wel subsidies te krijgen bij de overheid om dit te verzorgen. Het is dus belangrijk om dit goed uit te zoeken. Laat het werk uitvoeren door een expert en je bent voor tientallen jaren zeker van een goede droge kelder.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply