Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers veilig zijn op hoge daken?

0

Werken op de bouw brengt over het algemeen grote risico’s met zich mee. Dit geldt voor een normale werkplaats, maar al helemaal als er in de lucht gewerkt moet worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dakdekkers. Het is daarom van groot belang dat bouwbedrijven hun werknemers optimaal beschermen. Nu zijn er verschillende manieren om dit te realiseren. Om je een beetje op weg te helpen, staan hieronder de drie meest populaire valbeveiliging producten voor bouwbedrijven en ondernemers. 

Harnassen

De meeste bedrijven gebruiken een harnasgordel om de veiligheid van hun medewerkers te verbeteren. Het harnas draag je om je lichaam en is voorzien van zogenoemde bevestigingspunten. Op deze punten kun je een positioneringslijn vastklikken. Het andere uiteinde van de positioneringslijn klik je vast aan bijvoorbeeld een haak op het dak. Wanneer je komt te vallen, zorgt de lijn ervoor dat de val wordt onderbroken. Op deze manier kun je jouw veiligheid waarborgen. Wil je zeker weten dat het goed gaat? Kies dan voor volledige valbeveiliging sets. Deze sets zijn altijd uitgerust met een harnas, maar je vindt er ook andere belangrijke beveiligingen zoals valblokken, positioneringslijnen en natuurlijk een professionele helm.

Dakrandbeveiliging

Een andere manier om je medewerkers te beschermen is door middel van de installatie van dakrandbeveiliging. Dit is een constructie van netten die rondom de randen van de daken geplaatst wordt. Mocht een medewerker nu onverhoopt het evenwicht verliezen en van de dakrand afvallen, dan wordt de val gebroken door de dakrandbeveiliging. Je hoeft in dit geval niet te werken met harnasgordels waardoor je meer bewegingsvrijheid hebt. Het grootste nadeel van de dakrandbeveiliging is dat de installatie hiervan veel tijd en geld kost ten opzichte van de harnasgordels. Veel mensen kiezen daardoor toch sneller voor de harnasgordels.

Collectieve beveiliging

Veel bouwbedrijven kiezen er nog altijd voor om individuele haken voor medewerkers op het dak te bevestigen. Dit neemt echter in verhouding veel tijd in beslag. Je medewerkers moeten namelijk continue de positioneringslijn verplaatsen. Is het belangrijk dat je medewerkers over het hele dak kunnen lopen? Dan is het slim om te kiezen voor een collectieve beveiliging. Deze collectieve beveiliging wordt namelijk over het volledige dak geplaatst, waardoor de bouwvakkers slechts één keer hun positioneringslijn hoeven aan te koppelen. Dit zorgt ervoor dat je medewerkers zich geen zorgen meer hoeven te maken, en gemakkelijk van de ene naar de andere kant kunnen lopen. Wil je jouw personeel optimaal beschermen op grote hoogtes? Dan kies je dus voor de combinatie van een persoonlijk harnas en collectieve beveiliging.

Beschermende producten

Naast de beveiliging van de werkplek is het natuurlijk ook belangrijk om de medewerkers individueel te beschermen. Dit doe je door het verschaffen van beschermende producten. Denk hierbij aan helmen en kniebeschermers. Deze zorgen ervoor dat, mocht het onverhoopt toch fout gaan, de val minder impact maakt! De combinatie van de beschermde producten met de andere veiligheidsmaatregelen moet ervoor zorgen dat het risico op ongevallen geminimaliseerd wordt. Ben je nu op zoek naar professioneel advies omtrent valbescherming? Dan is het slim om te kiezen voor de valbeveiliging van Safety One Solutions. Dit bedrijf is kan je namelijk adviseren en verder helpen als het gaat om valbeveiliging en de juiste producten die je hierbij kunnen helpen.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply