De top 6 persoonlijke beschermingsmiddelen voor veilig werken in de bouw

0

Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM’s) hebben tot doel om je tijdens het uitvoeren van jouw beroep zo goed mogelijk te beschermen in verschillende arbeidssituaties. PBM producten bieden onder andere bescherming tegen kou, hitte, gas of stof. In dit artikel kun je de 6 belangrijkste Persoonlijke Beschermingsmiddelen terugvinden, die ervoor zorgen dat je veilig kunt werken in de bouw.

1. Hoofdbescherming

Om je werkzaamheden zo goed en veilig mogelijk uit te kunnen voeren, is het belangrijk om je hoofd te beschermen door bijvoorbeeld een veiligheidshelm of een stootpet te dragen. De hoofdbescherming helpt ook bij het koel houden van je hoofd.

2. Gehoorbescherming

Werk je in een lawaaierige omgeving? Dan is het noodzakelijk om gebruik te maken van gehoorbescherming. Goed om te weten: de grenswaarde (wettelijke norm) is 80 dB(A) bij een blootstelling van 8 uur per dag. Bij dit geluidsniveau moet de werkgever gehoorbeschermende middelen ter beschikking te stellen, om de kans op gehoorbeschadiging te minimaliseren. Je kunt hierbij denken aan een gehoorkap of speciale oordopjes.

3. Oogbescherming

Goede oogbescherming is erg belangrijk voor optimale veiligheid op de werkplaats. Onze ogen zijn namelijk kostbaar én kwetsbaar. Het is daarom belangrijk om je ogen goed te beschermen tijdens werkzaamheden waarbij de ogen kunnen beschadigen. Dit kun je het best doen door gebruik te maken van een veiligheidsbril of een veiligheidsgelaat.

4. Adembescherming

Het beschermen van de luchtwegen is noodzakelijk voor de gezondheid van bouwplaats medewerkers. Is de lucht op de werkplek verontreinigd door de aanwezigheid van stofdeeltjes, rook, nevel, gassen of dampen? Dan moeten er preventieve maatregelen genomen worden zoals het voorkomen van het vrijkomen van de gevaarlijke stoffen. Hiernaast is het belangrijk dat de medewerkers gebruik maken van adembeschermingsmiddelen (bijvoorbeeld een stofmasker of een dampmasker), om de risico’s op schade aan de luchtwegen of de gezondheid te beperken en/of uit te sluiten.

5. Handbescherming

Zonder je handen kun je jouw werk niet uitvoeren. Het is daarom erg belangrijk om je handen zo goed mogelijk te beschermen en verwondingen te voorkomen. Dit kun je doen door speciale werkhandschoenen te dragen die passen bij jouw werksituatie. Denk bijvoorbeeld aan lashandschoenen of thermohandschoenen.

6. Valbescherming

Wanneer je op hoogte of juist in de diepte werkt, is het extra belangrijk om verzekerd te zijn van optimale beveiliging tegen de risico’s. Het gebruiken van valbeschermingsproducten en valbeschermingssystemen is dan ook een must. Deze producten moeten voldoen aan de strenge eisen op het gebied van valbeveiliging.

Welke PBM items gebruik jij tijdens het uitvoeren van je werk?

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply