Ga je een boot huren? Denk aan deze 4 veiligheidsregels

0

Wanneer je van plan bent een boot te huren met je vrienden, familie of gezin, hoor jij je aan een aantal regels te houden. De veiligheidsregels voor boten zijn zowel algemeen als specifiek. Zo gelden voor een zeilboot andere (en vaak meer) regels dan voor een sloep bijvoorbeeld. Om je veiligheid op een gehuurde boot te waarborgen, moet je denken aan de veiligheidsregels die in dit artikel behandeld worden.

1. Wees zichtbaar

Je kan zowel een boot verhuren als huren. Als verhuurder ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van jouw huurders, je moet de huurders daarom goed instrueren en op de hoogte stellen van diverse veiligheidsregels. Zo is het dragen van een veiligheidshesje onmisbaar tijdens donkere dagen. Je bent dan net als de verlichting van de boot herkenbaar en zichtbaar voor andere gebruikers van hetzelfde vaarwater. Naast de zichtbaarheid van de veiligheidshesjes, is het ook verstandig (vooral bij kinderen) om een reddingsvest te dragen. Mocht er iemand overboord raken, dan is de persoon in kwestie goed zichtbaar voor eenieder die voorbijvaart.

2. Vaarregels

Het is verplicht om de vaarregels te kennen en je hieraan te houden. Lees je van tevoren dus goed in en zorg dat je voorbereid op pad gaat om de dag soepel en gezellig te laten verlopen. Hierbij behoort net als bij het besturen van een auto bijvoorbeeld, dat je rechts moet aanhouden. Dit geldt uiteraard ook (en voornamelijk) bij het wachten op bruggen.

3. Rekening houden met anderen

Een logische regel misschien, maar rekening houden met andere vaarders is van groot belang. Zorg dat men jouw snelheid kan inschatten en dus weten waar zij aan toe zijn wanneer ze jou passeren of een bocht voor of na jou nemen. Dit kan je doen door gas te geven, snelheid te minderen en weer gas te geven. Grote schepen kunnen niet acuut tot stilstand komen, en hebben net als vrachtwagens een dode hoek. Een boot heeft geen rem dus zorg dat je nooit in een positie komt waar je eigenlijk een rem nodig hebt!

4. Brandbestrijding

Een brand aan boord is zeer gevaarlijk, omdat je er niet snel van boord kan en andere vaarders in direct gevaar brengt als je op open water vaart. Controleer daarom bij het huren van een boot altijd of er een brandblusser aanwezig is. Vertrek onder geen beding zonder dat de verhuurder een brandblusser heeft verstrekt. Een poederblusser is zeer geschikt voor het blussen van vloeistoffen, gasbranden of vaste stoffen. Naast een brandblusser is het verplicht om een EHBO kit aan boord te bewaren. Controleer voor vertrek ook altijd of de kit aanwezig is op boot.

Meer weten over veilig varen? Of heb je andere vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met ons op en wij leggen het je graag uit.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply