Alles wat je moet weten over brandveiligheid op de werkvloer

0

Niets is zo vernietigend als brand op de werkvloer: werkgevers en werknemers worden van hun werk gehouden, ze kunnen in gevaar komen en krijgen in het ergste geval te maken met gezondheidsproblemen. Om de risico’s te verminderen is het belangrijk om het bedrijfspand zo veilig mogelijk te maken én te houden. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over brandveiligheid op de werkvloer.

Gebruiksvergunning

Voordat we meer vertellen over de brandveiligheid op de werkvloer, is het goed om stil te staan bij de gebruiksvergunning van het pand. Wanneer jouw pand een gebruiksvergunning nodig heeft, kun je deze aanvragen bij de gemeente. In de vergunning staat omschreven waar je pand exact aan moet voldoen. Jouw pand heeft in ieder geval een vergunning nodig wanneer:

  • Er meer dan vijftig mensen tegelijk werken in het gebouw
  • Wanneer er stoffen voor bedrijfsgebruik worden opgeslagen in het gebouw
  • Als er in het gebouw dagverblijf wordt geboden aan meer dan tien kinderen die jonger zijn dan twaalf jaar
  • Als er in het gebouw dagverblijf wordt geboden aan meer dan tien lichamelijk en/of geestelijke gehandicapten

Heb je geen gebruiksvergunning nodig? Dan ben je alsnog verplicht om aan enkele eisen te voldoen. Deze eisen kun je makkelijk terugvinden in de gebruikseisen van jouw gemeente. De belangrijkste gebruikseisen staan in het teken van het inlichten van het personeel, vluchtwegen, verlichting en brandblussers.

Het inlichten van het personeel

Het brandveilig inrichten van het bedrijfspand heeft geen nut wanneer het personeel niet weet wat ze moeten doen wanneer er brand uitbreekt. Het is daarom belangrijk dat het personeel op de hoogte is van het ontruimingsplan en welke verantwoordelijkheden ze moeten dragen volgens dit plan. Ook is het goed om uit te leggen hoe ze het best kunnen reageren in het geval van calamiteiten. De manier waarop ze het gebouw moeten verlaten moet duidelijk zijn. Het personeel dient op de hoogte te zijn van de locaties van de brandblussers en hoe ze deze kunnen gebruiken. Hiernaast is het ook handig om veiligheidsinstructies uit te delen.

Vluchtwegen

Als het om vluchtwegen gaat, zijn er een aantal zaken die gecontroleerd moeten worden: zijn de ingangen, uitgangen, gangpaden, trappen en andere vluchtwegen vrij van obstakels? Zijn de deuren van de nooduitgang(en) van binnenuit te openen zonder een sleutel? De nooduitgangen dienen hiernaast ook binnen een straal van twee meter vrij te zijn van objecten zoals tafels en stoelen.

Verlichting

Ook de verlichting speelt een grote rol bij de brandveiligheid op de werkvloer. Het is namelijk essentieel dat er gebruik wordt gemaakt van nood- en transparantverlichting. Deze verlichting en ook de vluchtwegaanduiding, moet altijd branden wanneer er personen aanwezig zijn en moeten duidelijk zichtbaar zijn.

Brandblussers

Als laatst is het goed om de brandblussers op de werkvloer te controleren: zijn de blustoestellen en de brandslanghaspel bereikbaar en zijn de blusmiddelen direct te gebruiken? Goed om te weten: de blusmiddelen dienen één keer per jaar gecontroleerd te worden door een erkend bedrijf.

Veel succes met het beveiligen van het bedrijfspand tegen brand! 

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply