4 hulpmiddelen in de zorg die bijdragen aan de veiligheid

0

Het zorgstelsel in Nederland is één van de best georganiseerde zorgstelsels ter wereld. Ieder moment van de dag kun je terecht bij een arts of in het ziekenhuis voor klachten of andere ernstige situaties. In ruil daarvoor betalen we premie aan de zorgverzekeraars om de kosten in het gareel te houden. Om die zorg te garanderen zijn er enorm veel regels en protocollen waaraan iedereen – die in de gezondheidszorg werkt – zich dient te houden. Daarnaast zijn er een aantal hulpmiddelen die bijdragen aan de veiligheid binnen onze zorg. Wij sommen er in dit artikel vier op.

1. Antibacteriële middelen

Het eerste hulpmiddel in de gezondheidszorg die bijdraagt aan de veiligheid zijn antibacteriële middelen. Hiermee voorkomt men de grootste verspreiding van bacteriën en beperkt men de kans op het verspreiden van ziektes. Deze middelen worden verwerkt in de handzeepjes op de toiletten maar bijvoorbeeld ook om de gereedschappen van een arts of assistente te desinfecteren. Zo blijft de veiligheid gegarandeerd en lopen patiënten minder risico’s.

2. Automatisering

Ook de automatisering speelt de laatste jaren een grote rol in de veiligheid binnen de zorg. Zo gaan vrijwel alle deuren automatisch open. Dit heeft twee voordelen. Enerzijds hoeft men niet langer deurklinken aan te raken waar iedereen met de handen aanzit. Anderzijds blijft de lucht hierdoor eenvoudig te filteren op de verschillende afdelingen. Ook zorgen technologische ontwikkelingen dat ruimtes gemakkelijker schoon en bacterievrij gehouden kunnen worden.

3. Pakpaal

Een ander veiligheidsmiddel dat we tegenwoordig steeds vaker terugzien is de pakpaal of een handgreep. Hiermee biedt men patiënten een stukje houvast waarmee zij mobieler worden. Ook vermindert het de kans op valpartijen. Pakpalen zijn gemaakt van kunststof en zijn daarmee een goed en veilige oplossing.

4. Kledingvoorschriften

Tot slot zijn er nog de kledingvoorschriften in de zorg. Deze voorschriften zorgen ervoor dat alle medewerkers in de zorg zo gekleed zijn, dat men de kans op ongelukken of besmettingen verkleint. Daarnaast is de kleding veelal wit en gemaakt van stoffen die brandwerend zijn of vloeistofdicht. De witte kleur staat voor schoon en veilig, daarmee vormt de kleding ook een hulpmiddel ten behoeve van de veiligheid.

Uiteraard zijn er nog een aantal hulpmiddelen in de zorg die de veiligheid in deze sector vergroten. Al met al zorgen deze hulpmiddelen ervoor dat de gezondheidszorg in Nederland is zoals deze is, waardoor de kans op ongelukken zo minimaal wordt gehouden.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply