4 aspecten die de brandveiligheid verhogen

0

Brandveiligheid is één van de belangrijkste zaken om rekening mee te houden op kantoor. Niet alleen omdat brand uitermate gevaarlijk kan zijn, maar ook omdat het natuurlijk flinke schade met zich mee kan brengen. Een pand kan onwerkbaar worden, inboedel waaronder belangrijke zaken als computers, laptops en documenten kunnen letterlijk in rook opgaan en nog veel meer. Om de kans op brand te verkleinen zijn er daardoor een aantal aspecten waar je rekening mee kunt houden die de brandveiligheid drastisch kunnen verhogen. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje

1. Wettelijke eisen

Het eerste aspect dat helpt bij het verhogen van de brandveiligheid is natuurlijk het voldoen aan de normen en wettelijke eisen die er gelden rondom brandveiligheid. Daarbij kun je denken aan een werkende brandmeldingsinstallaties maar uiteraard ook voldoende blusmogelijkheden zoals brandblussers of branddekens. Meer informatie over de eisen die gelden voor brandveiligheid rondom gebouwen kun je vinden via de site ondernemersplein. Zo kun je checken of jouw kantoor aan deze eisen voldoet en kun je indien nodig maatregelen nemen.

2. Brandvertragende materialen

Tegelijkertijd helpt het natuurlijk als de spullen die bij jullie veilig op kantoor en zijn gemaakt van brandvertragend materiaal of in ieder geval niet van materiaal dat branden juist vergroot of versnelt. Hiermee kun je ook rekening houden wanneer je binnen je bedrijf kiest voor een nieuwe vloer of deur. Gelukkig zijn vandaag de dag ook veel houten vloeren voorzien van impregneermiddel dat brandt remt. Zo hoef je je geen zorgen te maken wanneer er een eiken vloer in je kantoor ligt.

3. Training en kennis

Naast zaken als materiaal en regelgeving zijn er natuurlijk nog meer manieren om de brandveiligheid te vergroten. Denk bijvoorbeeld aan voldoende training van je personeel. Zijn er voldoende bhv’ers aanwezig en weten zij wat ze moeten doen in het geval van brand? Adequaat handelen kan het uitslaan van brand voorkomen en kan zelfs grote schade flink beperken. Controleer dus of jijzelf en je personeel weten wat jullie te doen staat!

4. Tips voor jezelf

Tot slot zijn er vanzelfsprekend een aantal andere tips die de brandveiligheid vergroten. Zet elektrische apparaten bijvoorbeeld niet in de stand-bystand maar schakel ze uit. Zorg ervoor dat er geen open vuur op je werkplek aanwezig is enz. Zo beperk je de kans op brand aanzienlijk en kun je op eenvoudige wijze de brandveiligheid flink verhogen!

Zoals je ziet zijn er een aantal belangrijke zaken die de brandveiligheid op je werk enorm kunnen vergroten. Besteed dus voldoende aandacht aan deze aspecten en neem geen onnodige risico’s!

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply