Werken in de scheepvaart? 5 leuke beroepen uitgelicht

0

In de scheepvaart is voldoende werkgelegenheid. Wat veel mensen bovendien niet beseffen is dat het aanbod van beroepen binnen de zeevaart enorm divers is. Zo kun je op zee- en binnenvaartschepen tal van beroepen uitvoeren, van havenarts tot elektromonteur. Wie in de scheepvaart werkt is dus lang niet altijd schipper. Nieuwsgierig naar het werk dat je in de scheepvaart kunt doen? Wij lichten vijf leuke beroepen binnen de vaart voor je uit!

Scheepvaart werk 1. Stuurman

We beginnen de lijst met een van de bekendste beroepen binnen de scheepvaart, namelijk het beroep van stuurman. Als in de scheepvaart werkt als stuurman, dan ben je verantwoordelijk voor een goede en veilige vaart. Ben je eerste stuurman, dan ben je hoofdverantwoordelijke en stuur je de bemanning aan. In deze functie heb je een afwisselend beroep en ben je vaak voor langere tijd van huis. Het voordeel is echter wel dat je hierdoor vaak ook steeds enkele weken vrij bent. Stuurmannen beschikken tenminste over een grootvaarbewijs, maar er worden vaak veel aanvullende eisen gesteld.

Scheepvaart werk 2. Scheepselektromonteur

Op de meeste grote vrachtschepen en op sommige pleziervaartboten zijn elektromonteurs aan boord. Als scheepselektromonteur voer je onderhoud en reparaties uit aan installaties en test en installeer je nieuwe elektrotechnische installaties. Ook als er aan boord een storing is, heeft de bemanning jouw hulp nodig. Vaak kun je met een standaard mbo-diploma elektrotechniek gewoon werken binnen de scheepvaart.

Scheepvaart werk 3. Matroos binnenvaart

Matrozen op de binnenvaart hebben een afwisselende en veelzijdige functie. Eigenlijk help je als matroos de stuurman en schipper bij alle werkzaamheden die er op het schip te doen zijn. Matroos als baan hebben in de scheepvaart is zeer veelzijdig. Soms help je ook de werktuigkundige of elektromonteur met het uitvoeren van kleine reparaties of onderhoudsklusjes.

Scheepvaart werk 4. Maritiem officier

Wie de opleiding tot schipper heeft afgerond, kan ervoor kiezen om door te studeren en maritiem officier te worden. Als maritiem officier werk je meestal op grote zeevaartschepen en dien je te beschikken over heel wat kennis. Zo leer je alles over navigatie, onderhoud, techniek, leidinggeven en werkveiligheid. Als maritiem officier zorg je namelijk niet alleen voor de bemanning, veiligheid en de lading, maar kun je ook omgaan met alle technische snufjes aan boord.

Scheepvaart werk 5.Werktuigkundige

Naast elektromonteurs en officieren met kennis van techniek, zijn er aan boord ook werktuigkundigen aanwezig. Als werktuigkundige binnen de scheepvaart volg je een aparte technische opleiding. Deze studie is te volgen op verschillende niveaus en de opleiding die je volgt bepaalt waar en op wat voor schip je mag varen.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply