Tussen het begin en het einde van een bouwproject zit meestal 2 tot 3 jaar. Tijdens zo’n bouwproces komt er veel op je af en kan het zijn dat je misschien zaken over het hoofd ziet. Een van die zaken heeft te maken met veiligheid. In dit artikel geven wij je 3 veiligheidstips; dingen waaraan je moet denken om veilig een eigen huis te (laten) bouwen.
1. Schakel een architectenbureau in
Voor het veilig laten bouwen van een huis, raden we aan om een architectenbureau in te schakelen. Vaak bestaat zo’n bureau uit een vast team van gedreven bouwkundige architecten en projectmanagers, die omringd zijn door een netwerk van specialisten. Hiermee wordt samengewerkt, zodat zij voor elk project de juiste kennis in huis hebben. Een architectenbureau kan, naast architectuur, ook deskundig zijn op het gebied van bouwkunde. Zo helpen zij je om per fase door het bouwproces te gaan en geven zij advies bij lastige keuzes. De eerste fase van een bouwproces is vaak de initiatie: je hebt een plan voor het laten bouwen van een eigen huis. Als je een architect inschakelt, dan stelt deze aan de hand van jouw budget en eisen een offerte op met daarin de te verrichten (veilige) werkzaamheden en fases. Ook een fase van zo’n bouwproces is de uitvoering: je hebt een aannemer geselecteerd en vanaf dat moment is het tijd om je huis (veilig) te laten bouwen.
2. Maak gebruik van een aannemer
In het verlengde van bovenstaande veiligheidstip, kun je ook gebruikmaken van een aannemer. Met een aannemer maak je afspraken over het bezoek op de bouwplaats. Een voorbeeld hiervan is het inplannen van een bouwbegeleider, die de bouw tijdens inspecties op gezette tijden controleert. Jouw aannemer is namelijk verantwoordelijk voor de veiligheid en het veilig laten bouwen van een eigen huis. Een voordeel van dit soort inspecties is dat eventuele gebreken in een vroeg stadium worden ontdekt. Ook is het herstellen op dat moment vaak makkelijker dan ná de oplevering. Het kan gebeuren dat gebreken bij de oplevering niet (meer) zichtbaar zijn en je deze dus niet eens ontdekt! Denk hierbij aan het ontbreken van een deel van de isolatie, waardoor je achteraf meer energiekosten betaalt dan noodzakelijk is. Dus ook gebreken met betrekking tot veiligheid zijn mogelijk.
3. Bescherm jezelf met een veiligheidshelm of -bril
Een van onze laatste veiligheidstips heeft te maken met het beschermen van jezelf, mocht je regelmatig veilig op de bouwplaats aanwezig willen zijn. Bescherm tijdens een bezoek aan de bouwplaats jezelf en je hoofd in het bijzonder met een veiligheidshelm. Bescherm jezelf tijdens het klussen (aan iets kleins) met een veiligheidsbril. Hiermee voorkom je dat rondspattend vuil of eventuele splintertjes die ergens vanaf springen in je oog terecht komen. Oogletsel is namelijk een van de vaak ongeziene ongelukjes tijdens het klussen, die je met zo’n veiligheidsbril voorkomt.