3 tips om veilig te rijden met een aanhangwagen

0

Rijden met een aanhangwagen is best lastig. Zeker als je weinig met een aanhanger hebt gereden, dan is het even wennen. Vaak went het relatief snel als je eenmaal een paar keer met de aanhanger hebt gereden. Toch is het belangrijk om altijd aan de veiligheid te denken. Verantwoord rijden is namelijk het belangrijkste. Wist je bijvoorbeeld dat je in Nederland met een aanhanger maximaal 90 km per uur mag rijden? Naast deze tip geven we hieronder nog 3 tips om veilig te rijden met een aanhangwagen.

Tip 1. Controleer de bandenspanning

Om veilig te rijden met een aanhangwagen is het van belang om regelmatig de bandenspanning te controleren. De juiste bandenspanning staat meestal aangegeven op de dissel (koppeling) van de aanhanger. Rijden met een te lage bandenspanning kan een klapband veroorzaken. Dat is natuurlijk ontzettend gevaarlijk. Verder is het verstandig om de achterbanden van de auto op te pompen naar de maximale bandenspanning. Dit door de kogeldruk die ontstaan en eventuele bagage in de kofferbak.

Tip 2. Gewicht van de belading

Om veilig met een aanhanger te kunnen rijden is het van groot belang dat deze nooit te zwaar beladen mag zijn. Ook mag de lading tijdens het rijden nooit verschuiven. Daarnaast is het van belang om het gewicht altijd goed te verdelen over de aanhanger, hiermee zorg je ervoor dat hij stabieler op de weg ligt. Check voor het rijden ook altijd nog even de maximale kogeldruk van de trekhaak. Deze mag namelijk nooit te hoog zijn. Bij het vervoeren van zware ladingen is het ontzettend belangrijk om een stabiele en sterke aanhanger te kopen.

Tip 3. Check de koplampen

Bij een zware belasting én spullen in de kofferbak van de auto, kan dit als gevolg hebben dat de koplampen van je auto te hoog gaan staan. Bij een zwaardere belading is het verstandig om dit altijd even te checken en indien nodig de koplampen bij te stellen. Doe je dit niet en staan de koplampen te hoog tijdens het rijden? Dan zullen tegenliggers gaan seinen.

Gaat de aanhanger toch slingeren? Dit is wat je moet doen!

Ondanks bovenstaande veiligheidstips kan het alsnog voorkomen dat de aanhanger gaat slingeren tijdens het rijden. In deze situatie mag je nooit je snelheid verhogen. Het beste kan je krachtig remmen en het gas los laten. Als het slingeren voorbij is, dan kun je verder rijden met een lagere snelheid. Wel is het verstandig om op de eerste parkeerplaats die je tegenkomt even te stoppen om de bandenspanning en lading te controleren. Is alles in orde? Dan kun je rustig je rit voortzetten.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply