Welke bouwtekeningen zijn er allemaal?

0

Iedereen die gaat bouwen of verbouwen zal op een zeker ogenblik wel eens worden geconfronteerd met het bestaan van zogenaamde bouwtekeningen. In eerste instantie geldt voor veel mensen dat zij denken dat elke bouwtekening precies over dezelfde kenmerken beschikt. Dat is echter niet zo. Er zijn op de markt dan ook tal van verschillende technische tekeningen terug te vinden die in de bouw gebruikt kunnen worden. Ben jij ook benieuwd welke bouwtekeningen er allemaal bestaan en zou je graag meer te weten willen komen over bijvoorbeeld de kosten die eraan verbonden zijn? Dan is het zonder meer interessant om je even te verdiepen in de informatie die je hieronder aantreft.

Wat zijn bouwtekeningen precies? 

Bouwtekeningen zijn technische tekeningen die gebruikt kunnen worden bij het bouwen of verbouwen van een woning. Wanneer dergelijke tekeningen aanwezig zijn is het voor alle betrokken partijen duidelijk wat de wensen en verwachtingen van de opdrachtgever precies zijn. In de praktijk wordt er ook vaak naar de inhoud van dergelijke tekeningen verwezen wanneer er sprake is van discussie over bepaalde uitgevoerde werkzaamheden. Het wordt door experten in de bouw sterk aanbevolen om in zoveel mogelijk situaties gebruik te maken van bouwtekeningen.

Welke voordelen zijn er aan een bouwtekening verbonden?

Bouwtekeningen zijn in veel gevallen verplicht. Van zodra er een omgevingsvergunning moet worden aangevraagd zit je met de verplichting om een dergelijke tekening te laten maken. In andere situatie is het niet verplicht om een bouwtekening te laten maken. Zelfs in deze gevallen wordt het door experten eigenlijk sterk aanbevolen om daar alsnog voor te kiezen. Dit omwille van verschillende redenen. De voordelen waar je bij deze tekeningen op kan rekenen zijn in de praktijk de volgende:

  • Je kan perfect je wensen weer laten geven op een technische tekening; 
  • Het risico op fouten kan aanzienlijk worden gereduceerd; 
  • Bouwtekeningen zijn ongelofelijk handig wanneer er sprake is van discussie; 
  • Duidelijke bouwtekeningen helpen de werkzaamheden doorgaans vlotter verlopen; 

De bovenstaande voordelen zijn uiteraard niet van de minste. Ondanks het feit dat er weliswaar wat kosten zijn verbonden aan het laten maken van dergelijke tekeningen wegen deze in de praktijk helemaal niet op tegen de kosten die voort kunnen vloeien uit bijvoorbeeld een vertraging van de werkzaamheden. In ieder geval is het laten maken van een bouwtekening dus altijd het overwegen waard, dat eveneens in situaties wanneer dit eigenlijk helemaal niet is vereist. 

Welke opties bestaan er allemaal?

Rest natuurlijk nog de vraag welke bouwtekeningen er nu precies allemaal bestaan. Wanneer we dit even van naderbij gaan bekijken kunnen we meteen vaststellen dat er onder meer een onderscheid wordt gemaakt tussen de exemplaren zoals hieronder op een rijtje gezet:

  1. Detailtekeningen;
  2. Installatietekeningen;
  3. Ontwerptekeningen;
  4. Werktekeningen;
  5. Plattegronden; 

Bovenstaande zijn nog maar enkele van de vele mogelijkheden die er bestaan. In ieder geval maakt dit ook meteen duidelijk dat het best mogelijk is dat je geconfronteerd kan worden met verschillende bouwtekeningen bij het uitvoeren van bepaalde werkzaamheden. Denk dus niet zomaar dat je aan één enkele bouwtekening voldoende hebt. In de praktijk komt het bijzonder vaak voor dat er verschillende tekeningen zijn vereist om het beoogde resultaat ook echt te kunnen bekomen.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply