Het risico op gehoorbeschadiging tijdens werk

0

Geluid maakt deel uit van het dagelijks leven, maar harde geluiden kunnen je gehoor permanent beschadigen. Jong of oud, als je gehoor eenmaal beschadigt is, krijg je het nooit meer goed.

Loop ik risico?

Je loopt het risico als je het grootste deel van de werkdag in een luidruchtige omgeving werkt, zoals  een druk restaurant. Zeker als dit restaurant zich bevindt in de buurt van een heel lawaaierige straat waar je op minder dan twee meter afstand jouw stem moet verheffen. Ook loop je risico om je gehoor te beschadigen als je meer dan 30 minuten per dag met luidruchtig gereedschap of machines moet werken.

Mensen die in fabrieken (productie- en assemblage lijnarbeiders), bouwplaatsen, wegen of discotheken (DJ’s) werken, lopen een hoger risico op gehoorverlies in vergelijking met mensen die in een stille omgeving werken. Eigenlijk kom het er op neer dat wanneer je aan het einde van de dag een gedempt gehoor hebt, ook al is het na een goede nachtrust beter, dan heb je gehoorschade opgelopen.

Hoe bescherm ik mijn gehoor?

Oordopjes en andere veiligheidsuitrusting moet worden verstrekt aan personen die zich in de buurt van harde geluiden bevinden. Worden deze je niet aangeboden, zorg dan zelf voor gehoorbescherming.  Aangezien dit een van de veiligheidsvoorschriften is voor lawaaierige fabrieken, wordt hiermee de geluidsbelasting onder controle gehouden om gehoorbeschadiging te voorkomen. Helaas wordt deze regel vaak regel vergeten of niet gehanteerd. Maar zelfs al bevind je je zonder bescherming voor korte tijd in een luidruchtige omgeving, het is voldoende om je gehoor te beschadigen.

Hoe weet ik of mijn gehoor is beschadigd?

Heel wat mensen zijn zich niet bewust van hun gehoorverlies. Simpelweg omdat gehoorverlies over het algemeen geleidelijk aan gebeurt. Tegen de tijd dat je het opmerkt, is het waarschijnlijk al te laat. Vaak begint het bij de televisie harder zetten, moeilijkheden met het voeren van gesprekken, problemen om de telefoon te gebruiken, gedempt gehoor of geruis in de oren. Het is daarom aan te raden om regelmatig een hoortestte doen om onomkeerbare gehoorschade te beperken.

Wat je werkgever kan doen

Zelfs als de werkomgeving geen gevaarlijk geluidsniveau heeft, kunnen werkgevers nog steeds maatregelen nemen om de veiligheid en gezondheid van het gehoor op de werkplek te waarborgen. Werkgevers kunnen het bewustzijn van gehoorverlies op de werkplek vergroten door tijd te besteden aan veiligheidstraining of door informatie te verstrekken over een regelmatige hoortest. Maar als het gaat om gehoorverlies, zijn zowel werknemers als werkgevers verantwoordelijk voor het voorkomen van gehoorbeschadiging tijdens het werk. Werkgevers moeten gehoorverlies dat is ontstaan door lawaai voorkomen door werknemers de juiste beschermende uitrusting te geven. Tevens is het ook mogelijkheid om werkomgevingen te creëren die de gehoorgezondheid bevorderen. Werknemers daarentegen moeten ten alle tijde hun gehoor prioriteit geven door hun oren te beschermen tegen harde geluiden.

Bescherm je gehoor te allen tijde

Gehoorbeschadiging loop sneller op dan je denkt. Daarom is het belangrijk om altijd rekening te houden met jouw werkzaamheden en de werkomgeving. Weet je van tevoren al dat je in een drukke straat moet werken? Wees dan goed voorbereid en neem oordopjes mee, voor het geval je werkgever deze is vergeten.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply