Kleding die je beschermt tegen gevaren in de bouw

0

Iedere werkomgeving brengt helaas gevaren met zich mee. De ene vanzelfsprekend wat meer dan de andere. De gemiddelde kantoorbaan heeft natuurlijk een lager risico op ongevallen dan een baan in bijvoorbeeld de bouwsector. Gelukkig zijn er veel regels en protocollen om ervoor te zorgen dat het risico op eventuele ongelukken flink beperkt wordt, en dat, wanneer er toch een ongeluk gebeurt de schade zoveel mogelijk beperkt wordt. Eén van die maatregelen is het dragen van de juiste kleding. Maar wat wordt daar eigenlijk mee bedoeld en ben jij wel optimaal beschermd tegen alle gevaren? Wij kijken even met je mee!

Schoenen

Allereerst beginnen we bij de schoenen. Goede veiligheidsschoenen of –laarzen beschermen je voeten tegen val-, stoot- en snijschade. Een zware balk die bijvoorbeeld op je voeten valt kan vervelende breuken tot gevolg hebben waardoor je misschien zelf meerdere weken niet zou kunnen werken. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten en door goede schoenen te dragen kun je dit soort problemen voorkomen!

Helm

Wat de schoenen voor je voeten doen doet je helm voor jouw hoofd. Met name wanneer objecten van grote hoogte vallen kan een helm weleens je leven redden. Doordat het grootste gedeelte van de klap namelijk wordt opgevangen. Draag daarom altijd een goedgekeurde en gecertificeerde helm zodat je zoveel mogelijks risico’s uitsluit! Let er wel op dat de helm goed past. Een slecht passende helm kan gemakkelijk hoofdpijn veroorzaken om afvallen.

PBM’s

PBM’s staan voor persoonlijke beschermingsmiddelen zoals bijvoorbeeld oorbescherming, handschoenen of adembescherming. PBM’s horen uiteraard ook tot de basisuitrusting en zijn onmisbaar om veilig te kunnen werken. Ben je bijvoorbeeld aan het sjouwen met betonstaalmatten? Dan is het fijn wanneer je goed passende handschoenen draagt die je handen beschermen tegen schuren of snijden en die de grip die je hebt verbeteren.

Overige kleding

Het belangrijkste onderdelen van beschermende kleding die je draagt zijn je werkbroek en een werkjas of -shirt. Deze zorgen ervoor dat jij comfortabel en verzorgd je werkzaamheden uit kunt voeren terwijl je lichaam optimaal beschermd is. Zo zijn de broeken vaak extra stevig en vloeistofdicht waardoor je huid zo min mogelijk risico loopt. Zorg er bij het dragen van beschermende kleding ook altijd voor dat je goed kijkt of de kleding aan de voor jou geldende eisen voor veiligheid op de werkvloer voldoet. Zo voorkom je een hoop ongemakken indien er toch een keer een ongeluk gebeurt.

De bovenstaande voorbeelden zijn vanzelfsprekend niet voor iedereen noodzakelijk. Controleer daarom altijd binnen jouw branche en werkzaamheden welke onderdelen op het gebied van veiligheidskleding vereist zijn. Zo voorkom je dat je onnodig risico loopt en ben je altijd goed beschermd!

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply