Iedereen die in de elektrotechniek werkt, weet dat de risico’s hier extra groot zijn. Door gebrekkig onderhoud, beschadigingen of slecht uitgevoerde verbindingen kan eenvoudig kortsluiting, overslag of overbelasting ontstaan. Met alle gevolgen van dien. Veilig werken in de elektrotechniek is dan ook van levensbelang! Wij zetten in dit artikel de 3 belangrijkste veiligheidstips op een rij.
1. Werk volgens de juiste richtlijnen
Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van NEN 3140. Dit is de veiligheidsnorm voor het werken met elektrotechnische laagspanningsinstallaties. In de NEN 3140 staan verschillende soorten elektrische werkzaamheden beschreven met de bijbehorende veiligheidseisen en procedures voor veilig werken. Het is belangrijk dat je weet welke werkzaamheden je mag uitvoeren en hoe je deze veilig kunt uitvoeren. Zo mag een stagiair minder handelingen zelfstandig uitvoeren dan een ervaren elektromonteur. Ben je op zoek naar een baan in de elektrotechniek, dan is het belangrijk dat je over de juiste kennis en certificaten beschikt op het gebied van veiligheid.
2. Zorg voor veilig gereedschap
Werken met elektriciteit is altijd gevaarlijk, ook als je geen direct contact maakt. Een lichte schok kan door de schrik al een val veroorzaken. Zorg dus altijd voor geschikt gereedschap. Elektrisch handgereedschap dient bijvoorbeeld altijd dubbel geïsoleerd te zijn. Dit kun je zien aan een logo dat bestaat uit twee vierkantjes, een groter vierkant met daarin een kleiner vierkant. Hoewel dubbel geïsoleerde elektrische apparaten wel extra veilig zijn, is het belangrijk dat ze ook ieder jaar gekeurd worden door een erkende keuringsinstelling of keurmeester. Controleer ook altijd zelf voor gebruik of het gereedschap of de bekabeling niet beschadigd is.
3. Neem voldoende voorzorgsmaatregelen
Voor het veilig werken met elektrische apparatuur is belangrijk om een aantal voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Let op de volgende punten:
- Zorg voor een goede aarding.
- Voer geen reparaties uit aan apparatuur die onder spanning staat. In de praktijk is spanningsloos werken niet altijd mogelijk. Voor het opsporen van een storing is het vaak noodzakelijk dat de installatie in bedrijf is. Neem dan altijd aanvullende veiligheidsmaatregelen door bijvoorbeeld een extra collega in te schakelen en waarschuwingsborden te plaatsen.
- Voorkom overbelasting van elektriciteitskabels door kabelhaspels altijd volledig af te rollen.
- Zorg dat kabels en verlengsnoeren niet op looppaden liggen.
- Plaats verdeelkasten zo dicht mogelijk bij het voedingspunt.
- Gebruik nooit beschadigde of defecte apparatuur of kabels .
- Neem extra voorzorgsmaatregelen voor het voorkomen van statische elektriciteit of kortsluiting in omgevingen met explosiegevaar.
- Gebruik in vochtige en afgesloten ruimtes bij voorkeur pneumatisch
- Sluit schakel- en stoppenkasten goed af. Lees meer over het veilig wegwerken van schakelkasten.
Een veilige werkomgeving is in iedere branche belangrijk, maar in de elektrotechniek essentieel. Voorkom risico’s en zorg met behulp van onze tips voor een veilige elektrotechnische werkomgeving voor jezelf en je collega’s.