Brandblussers in de auto: 5 x vraag en antwoord

0

Weet jij wat je moet doen als jouw auto in brand staat? Een autobrand komt altijd onverwachts. Het is daarom belangrijk om je voor te bereiden op gevaarlijke situaties. Dit kun je onder andere doen door een brandblusser voor in de auto te kopen. In dit artikel worden vijf belangrijke vragen beantwoord omtrent brandblussers in de auto én autobranden.

1. Hoe groot is de kans op een autobrand?

Auto’s zijn technisch gezien van steeds betere kwaliteit. Toch neemt het aantal autobranden toe waardoor de noodzaak voor een brandblusser in je auto toeneemt. Een brand kan sneller ontstaan dan je denkt, bijvoorbeeld door een defect in de auto, slecht onderhoud, een botsing of een aanrijding. Hiernaast zit een auto ook vol met brandbare materialen zoals de bekleding en de bekabeling. Vliegt er iets in brand? Dan moet je meteen in actie kunnen komen. Snel handelen is bij een autobrand essentieel.

2. Wat moet ik doen bij een autobrand?

Staat jouw auto in brand? Blijf dan rustig en volg de onderstaande stappen:

  • Zet de motor af en laat de passagiers uitstappen.
  • Bepaal de plaats van de brand en blus zo gericht mogelijk. Blus als het kan met meerdere brandblussers tegelijk.
  • Sluit de portieren of de motorkap direct na het blussen.
  • Controleer altijd of er vuur onder de auto is.

Een goedgekeurde brandblusser is dus onmisbaar tijdens het bestrijden van een autobrand!

3. Wat voor brandblusser moet ik kopen?

Je kunt kiezen voor verschillende brandblussers zoals een koolzuursneeuwblusser (deze laat geen reststof of nevenschade achter) of een poederblusser (met extra veel bluskracht). Ondanks dat je autoblussers tegenwoordig ook bij bouwmarkten kunt vinden wordt het toch aangeraden om het bij een professionele winkel of webshop aan te schaffen. Hier kun je je laten informeren over de juiste maat en soort brandblusser voor jouw voertuig.

4. Is een brandblusser in de auto verplicht?

In Nederland is het niet verplicht om een brandblusser in de auto te bewaren. Toch wordt het aangeraden, om vervelende situaties te voorkomen. Hiernaast is het wel verplicht in landen zoals België, Polen, Griekenland en Turkije. Ga jij met de auto op vakantie, of staat er een dagje Antwerpen op de planning? Houd hier dan extra rekening mee.

5. Hoe kan ik het gebruik van de brandblusser voorkomen?

Het is natuurlijk beter om een autobrand helemaal te voorkomen, zodat je de brandblusser niet hoeft te gebruiken. Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om dit te voorkomen:

  • Laat bij onderhoudsbeurten ook je bedrading en leidingen controleren.
  • Gooi de tank nooit helemaal vol. Brandstof kan namelijk uitzetten.
  • En als laatst: rook nooit tijdens het tanken!

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply