Wat te doen bij een aanrijding met de auto van de zaak?

0

Een aanrijding is al erg genoeg, maar het is zeker vervelend om een aanrijding te hebben met een auto van de zaak. Wel of niet door jouw schuld, een schuldgevoel zal je als werknemer sowieso hebben. In principe hoef je niet voor de kosten op te draaien, maar het is wel vervelend om te moeten melden op je werk. Hoogstwaarschijnlijk heeft de auto schade en kan er voorlopig niet in worden gereden. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat er niets ernstigs gebeurt en als het goed is, is je werk er goed voor verzekerd. Waar moet je precies op letten wanneer je een aanrijding hebt? In dit artikel praten we je bij.

Om wat voor bedrijfsauto gaat het?

Er is een verschil tussen een (bestel)auto van de zaak en een leasewagen. In een leasecontract zit vaak al een verzekering die een aanrijding dekt, maar bij een bedrijfsauto van de zaak, ligt dit geheel aan de voorkeur van het bedrijf. Bedenk als bedrijf of je financieel risico’s kunt lopen. In dit geval kun je een lagere verzekering kiezen. Wil je nergens over hoeven nadenken en wil je geen risico’s lopen? Kies dan voor het afsluiten van een autoverzekering. Dit kan tegenwoordig makkelijk online geregeld worden. Je kunt dit erg specifiek maken, bijvoorbeeld door een bestelautoverzekering af te sluiten, als dat de auto van de zaak is waar de werknemers tijdens werkuren in rijden. Algemeen gesteld doe je er als bedrijf goed aan om ervoor te zorgen dat je werknemers op alle vlakken veilig en verzekerd zijn.

Zoek uit wie verantwoordelijk is voor het ongeluk

Om aan te kunnen tonen wie voor de kosten opdraait, is het goed om direct na het ongeluk uit te zoeken wie verantwoordelijk was voor de aanrijding. Was het de werknemer of de andere auto? Wanneer het de andere auto is, draait het bedrijf of de werknemer niet voor de kosten op. De verzekering van de andere bestuurder zal de schade dekken.

Wanneer het de schuld is van de werknemer, is de werkgever verantwoordelijk voor de schade die is veroorzaakt tijdens het ongeluk. Voor leaseauto’s gelden er weer andere regels als er schade aan wordt gereden.

De enige reden waarop een werkgever niet verantwoordelijk gehouden wordt, is als kan worden bewezen dat de werknemer de aanrijding met opzet heeft veroorzaakt. Bijvoorbeeld als hij of zij onder invloed was van drugs of alcohol. De werknemer moet tijdens het ongeluk aantoonbaar onder invloed zijn, om zelf aansprakelijk gehouden te worden.

Ook bij woon-werkverkeer gelden er andere regels. In principe is de werknemer zelf verantwoordelijk als de aanrijding plaatsvindt buiten werktijden, maar onderweg naar het werk of naar huis. Maar ook in dit geval zijn het de omstandigheden die bepalen wie uiteindelijk verantwoordelijk is.

Wat zijn de gevolgen?

Als de aanrijding erger is dan alleen een kleine deuk aan de voorkant, bestaat de kans dat de werknemer lichamelijk letsel oploopt. Het herstel van de werknemer is erg belangrijk. Als er niet adequaat op gereageerd wordt, kan het een jarenlang traject worden. Afhankelijk van de uitspraak wie verantwoordelijk is voor het ongeluk, wordt bepaald wie de kosten van het hersteltraject betaalt. In principe komen de verzekering en de overige kosten bij de werkgever te liggen.

Bij een aanrijding met een auto van de zaak is het belangrijk te onderzoeken wie er verantwoordelijk is voor de aanrijding. Om niet voor verrassingen te staan, doe je er als bedrijf verstandig aan een autoverzekering af te sluiten. Dit kan je een hoop kosten schelen wanneer er een ongeluk gebeurt.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply