3 banen in de logistieke sector

0

De logistieke sector is één van de sectoren waar werkveiligheid een grote rol speelt. Goederenstromen, informatiestromen en geldstromen staan in deze sector centraal. Mensen die in de logistieke sector werken houden zich bezig met het plannen, het organiseren, het besturen en het uitvoeren van deze stromen. Wil je graag meer weten over de logistieke sector en de banen binnen deze branche? In dit artikel hebben we de drie bekendste logistieke banen onder elkaar gezet.

1. Logistiek medewerker/magazijnmedewerker

Een logistiek medewerker houdt zich bezig met uitvoerende taken zoals goederen sorteren, verplaatsen, verpakken en verzendklaar maken. Hiernaast moeten de binnenkomende en uitgaande goederen gecontroleerd en gesorteerd worden. Ook het beheren van de opgeslagen goederen behoort tot één van de taken van een logistiek medewerker. Het klinkt als een zware job, maar door de geautomatiseerde systemen van tegenwoordig wordt het werk al snel makkelijker. Voor logistiek medewerkers is het vooral belangrijk om flexibel te zijn en niet bang te zijn voor verantwoordelijkheid. Het waarborgen van de werkveiligheid is vooral voor een logistiek medewerker belangrijk, omdat hij of zij te maken heeft met het verplaatsen van (zware) goederen. Het dragen van een goede werkuitrusting is daarom ook noodzakelijk.

Als logistiek medewerker kun je werken bij verschillende bedrijven zoals productiebedrijven, commerciële bedrijven met een magazijn of bijvoorbeeld een groothandel. Binnen deze bedrijven werkt de medewerker veel samen met hef- of reachtruck chauffeurs, de afdeling planning, de leidinggevende en chauffeurs.

Goed om te weten: vanuit de magazijnfunctie kun je vaak doorgroeien naar een leidinggevende functie of een baan als chauffeur.

2. Vrachtwagenchauffeur

De taken van een vrachtwagenchauffeur zijn lastiger om uit te leggen. Dit komt omdat de taken afhankelijk zijn van wat voor goederen hij vervoert. Voorbeelden van goederen die door vrachtwagenchauffeurs worden vervoert zijn puin, etenswaren, gevaarlijke stoffen of pakketjes. Over het algemeen houdt een vrachtwagenchauffeur zich bezig met het transporteren van goederen naar de juiste bestemming en het helpen met het laden en lossen van deze goederen. Hiernaast wordt van de vrachtwagenchauffeur verwacht dat hij de administratie bijhoudt. Heb je interesse in een baan als vrachtwagenchauffeur? Dan moet je er rekening mee houden dat je lange afstanden moet afleggen en in sommige gevallen ook vaak weg zal zijn van huis.

3. Taxichauffeur

Als taxichauffeur vervoer je passagiers met een taxibusje of een personenauto. Je stippelt de route uit met als doel om de passagiers op tijd op de juiste plaats af te zetten. Hiernaast houdt de taxichauffeur de administratie bij en rekent hij, indien het van toepassing is, af met de passagiers. Als taxichauffeur draag je een grote verantwoordelijkheid, namelijk de verantwoordelijkheid over het welzijn van de passagiers. Omdat een taxichauffeur veel in contact komt met verschillende mensen zijn goede communicatieve vaardigheden een must.

Werk jij ook in de logistieke sector? Deel dan jouw ervaringen in een reactie, we zijn erg benieuwd.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply