Werkkleding in de zomer: wat kan wel en niet?

0

Als het kwik stijgt, zou je natuurlijk het liefst meteen vrij nemen en de dag aan het strand doorbrengen. Helaas is dit in de meeste gevallen geen realistische optie, en moet er toch gewoon gewerkt worden. Eén van de problemen die hierbij komt kijken, is het vinden van gepaste werkkleding. Welke werkkleding kan wel en welke niet op zomerse dagen?

Bedekkend maar luchtig

De kleding die je naar kantoor draagt moet bestand zijn tegen hoge temperaturen, maar ook bedekkend genoeg zijn om niet af te leiden en als onprofessioneel gezien te worden. In de zomer kan het vinden van deze balans nog een behoorlijke uitdaging zijn. Toch zijn hier wel praktische oplossingen op te vinden. Een aantal ideeën:

  • Kies voor lange, luchtige kleding in ademende stoffen als linnen en katoen
  • Draag verschillende laagjes, zodat je je makkelijk aan kan passen op verschillende temperaturen (bijvoorbeeld als het buiten warm is maar je binnen airconditioning hebt)

Beschermende kleding op warme dagen

Er zijn echter ook beroepen waarin het een stuk lastiger is om de werkkleding aan te passen op warme dagen, bijvoorbeeld in branches waarbij het dragen van het dragen van beschermende kleding verplicht is. Denk hierbij aan banen in de bouw, offshore, of bijvoorbeeld als verkeersregelaar.

Veel beschermende werkkleding is er op gericht om de drager warm te houden, bijvoorbeeld door middel van fleece of andere isolerende en waterafstotende materialen. Zo voldoen sommige kledingstukken bijvoorbeeld aan de zogenaamde EN342 norm, wat inhoudt dat de kleding de drager warm houdt in lage temperaturen tot wel -5 graden. Ook wordt werknemers die op onverwarmde plekken of in de open lucht werken in de winter vaak aangeraden om thermo-ondergoed onder hun kleding te dragen.

Het kan echter lastiger zijn om beschermende werkkleding te vinden die geschikt is voor hogere temperaturen. Toch zijn er een aantal oplossingen om op warme dagen veilige maar minder warme werkkleding te dragen:

  • Vervang een fleecjack voor een katoenen sweater
  • Draag een longsleeve of polo in plaats van een werktrui
  • Kies voor een afritsbroek, zodat je een korte broek kunt maken op momenten dat je werksituatie het toelaat

Maak gebruik van accessoires

Naast het dragen van koelere kleding zijn er nog een aantal andere maatregelen die je kunt nemen om er voor te zorgen dat je niet oververhit raakt tijdens het werken en jezelf goed beschermt.

Zo kan het als je buiten werkt verstandig zijn om een zonnebril of hoofddeksel te dragen, en ook het gebruik van zonnebrandcrème is sterk aan te raden. Drink daarnaast gedurende de dag voldoende water, zoek regelmatig de schaduw op en houd zelf goed in de gaten of de hitte je niet te veel wordt en je even een extra pauze moet inlassen.

Ongeacht de temperatuur is veiligheid het belangrijkst. Draag dus, in welke weersomstandigheden dan ook, altijd de voorgeschreven beschermende kleding zoals handschoenen, helmen, veiligheidsschoenen en vuurwerende broeken en jassen.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply