Meer veiligheid op de bouwplaats: 3 tips

0

Heb je een nieuwbouwwoning gekocht? Dan kom je waarschijnlijk ook met enige regelmaat de vorderingen bekijken. Het grootste voordeel van een nieuwbouwwoning is dat je zeker weet dat alles geheel nieuw is en vaak ook nog eens naar jouw smaak wordt ingedeeld en zelfs ingericht. Voordat het echter zover is, zal er nog heel veel gedaan moeten worden. Waarschijnlijk ben je hierbij ook al tot de conclusie gekomen dat veiligheid op de bouwplaats niet zo gemakkelijk is als het lijkt.

Wist je dat er in de bouw verreweg de meeste ongevallen gebeuren? Soms zelfs met fatale afloop. Er zijn genoeg bedrijven die zich inzetten voor valbescherming en producten leveren om de werkzaamheden te vergemakkelijken. Goed voorbeeld is Van der Blij. Alleen deze producten zijn echter niet voldoende. Men moet echt weten waar ze aan moeten denken om de bouwplaats verder te beveiligen. Dat gaat nog veel te vaak mis. Daarom in dit artikel nog even wat opheldering over dit onderwerp. Want hoe meer mensen weten hoe dit probleem aangepakt kan worden, hoe beter de toekomst van de bouwsector zal zijn.

1. Veiligheid moet een centraal thema worden

Veiligheid valt of staat met de medewerkers binnen het bouwbedrijf. Niet iedereen weet wat er van ze verwacht wordt. Soms wordt er zelfs een beetje laks gesproken over de veiligheidsmaatregelen. Ziet men het enkel als een tijdrovend proces, waar ze stiekem helemaal geen zin in hebben. Dergelijke houdingen zorgt natuurlijk voor problemen. Het is daarom heel belangrijk om dit thema bespreekbaar te maken. Uit te leggen waarom de veiligheid op de bouwplaats zo belangrijk is. Ervoor zorgen dat alle neuzen dezelfde richting op wijzen. Er moeten goede afspraken worden gemaakt.

Daarnaast moet de leidinggevende er ook voor zorgen dat het juiste materiaal en gereedschap wordt geleverd. Denk bijvoorbeeld aan een kwalitatieve pallethaak om het werk te vergemakkelijken, maar ook aan valbescherming bij gevaarlijke werkzaamheden. Op die manier wordt de veiligheid gewaarborgd en beschikt men ook daadwerkelijk over de middelen om dit te verbeteren.

2. Zorg voor voldoende rustmomenten

Werken in de bouw is heel intensief. Toch wordt er vaak te weinig gerust. Nog even snel door of even snel staand een boterham verorberen. Dat is natuurlijk geen moment van rust. Daarnaast worden er vaak hele lange uren gemaakt. Het is belangrijk dat men fysiek en mentaal scherp is. Zeker bij potentieel gevaarlijke klussen. Als er onvoldoende rust is en er te weinig pauze wordt genomen, kunnen er slordige fouten worden gemaakt. Dat heeft niet alleen invloed op het eindresultaat, maar ook op de veiligheid.

3. Ruim de bouwplaats op

Dit klinkt misschien bijna onmogelijk. Want hoe ruim je een bouwplaats op als er constant geklust wordt? Natuurlijk betekent dit niet dat de werkplek stof- en rommelvrij moet zijn, maar wel dat je niet onnodig materialen en gereedschap laat rondslingeren. Op die manier kan niemand struikelen en gebeuren er minder snel ongelukken. 

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply