Aandachtspunten om veilig zonnepanelen te installeren

0

Zonnepanelen installeren op het dak wordt steeds populairder. Je ziet ze niet alleen op woningen, maar ook op kantoren, ziekenhuizen en zelfs scholen. Deze ontwikkeling zal alleen maar toenemen volgens de experts van Zonduurzaam. Het is ook niet vreemd wanneer je zelf ook wel interesse hebt hierin. Het is dan belangrijk om met de volgende punten van aandacht rekening te houden.

De risico’s bij het plaatsen

Het plaatsen van zonnepanelen gaat gepaard met risico’s. Zo moeten de monteurs het dak op en is het wel belangrijk dat dit veilig gebeurt. Zeker op een schuin dak is dit belangrijk. Als opdrachtgever ben je er ook verantwoordelijk voor dat het monteren op een veilige manier gebeurt. Zo kan je niet aansprakelijk worden gesteld bij een eventueel ongeluk. Overigens geldt dit natuurlijk ook op de lange termijn wanneer het dak op wordt gegaan om onderhoud te doen.

Het ontbreken van valbeveiliging

Het belangrijkste aandachtspunt is misschien wel dat er geen valbeveiliging is op het dak. Het is belangrijk om de zonnepanelen en de valbeveiliging goed op elkaar af te stemmen. Het is niet alleen belangrijk voor nu, maar ook voor de werkzaamheden die in de toekomst op het dak gedaan moeten worden. Het is dus ook belangrijk om bij het bepalen van de benodigdheden niet alleen naar installatie en onderhoud te kijken. Kijk bijvoorbeeld ook naar de hemelwaterafvoeren, bliksembeveiliging, airco en andere zaken die op het dak te vinden zijn. Dit betekent dat een permanente oplossing vaak de beste optie is. Een slim legplan kan daar alvast bij helpen. De collectieve valbeveiliging is ook beter dan de individuele.

Het aanpassen van valbeveiliging

Het kan ook zijn dat er al eerder werkzaamheden op het dak zijn geweest en er later nog zonnepanelen bij komen. Dan is het fijn om te zien dat er al valbeveiliging aanwezig is. Wel is het belangrijk om te bekijken of deze nog wel veilig is. Een specialist kan hier hulp bij bieden. Om op die manier op veilige wijze de zonnepanelen te kunnen plaatsen. Mocht dit niet duidelijk zijn, dan is het goed om dit te laten onderzoeken. Er is bijvoorbeeld veel nodig om het legplan goed te verzorgen. Ook is het belangrijk om alle risicofactoren te bekijken aan de hand van de verwachte werkzaamheden. Dit geeft je de kaders om de panelen veilig te kunnen installeren. Ook als het om nieuwbouw gaat is het belangrijk om dit goed aan te pakken.

Goed weten wat nodig is

Het is nu eenmaal zo dat installatie van zonnepanelen met gevaren gepaard gaat. De juiste voorbereiding kan een goede factor zijn om dit in de hand te houden. Doe dit altijd samen met een specialist om veilig, duurzaam en efficiënt te zijn. Het is op die manier mogelijk om verrassingen te voorkomen. Haal er daarom dus altijd een goede expert bij.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply