Zo ga je ook veilig te werk in 2017!

0

Eindelijk is het zo ver, het jaar 2017 is begonnen! In een eerder artikel gingen we al in op drie zaken die van belang zijn bij de gezondheid van het personeel. Het welzijn van personeel is erg belangrijk. Veilig werken speelt hierbij ook een belangrijke rol. In dit artikel gaan we in op het veilig werken en geven we tips met informatie, wat hierbij belangrijk is, wat hierbij minder belangrijk is, wat hetzelfde blijft in 2017 en wat er wellicht veranderd. Met dit artikel ben je dus weer helemaal bij op het gebied van arbeid en veiligheid binnen en buiten het bedrijf.    

Volg altijd de voorschriften

Voorkomen is beter dan genezen. Blijf dan ook in 2017 vooral de voorschriften volgen. Dit klinkt vanzelfsprekend maar het gebeurt nog regelmatig dat machines onveiliger worden bedient omdat het bijvoorbeeld net wat fijner werkt. Zo wordt er bijvoorbeeld niet gewerkt met een veiligheidsscheiding. Toch is dit erg belangrijk voor de veiligheid omdat hiermee ongelukken worden voorkomen.

Arbowet in 2017

Ook de arbo-eisen blijft ongewijzigd in 2017. Althans tot juli 2017. De Arbowet geldt voor alle werknemers en werkgevers in Nederland en vormt het uitgangspunt voor een veilige werkomgeving. De Arbowet spreekt van veel regels voor goede bureaustoelen op kantoor tot het thuiswerken. Er zijn overigens nog meer instrumenten voor het verbeteren van de arbeidsveiligheid.

Draag veilige werkkleding

Het dragen van veilige werkkleding bij het uitvoeren van werkzaamheden, staat natuurlijk voorgeschreven in de Arbowet. Veilige bedrijfskleding is essentiëel. Daarmee bied je veiligheid voor jezelf maar ook voor anderen. Op de bouw draag je bijvoorbeeld een hesje niet alleen voor jezelf maar ook voor je collega’s zodat je goed opvalt. Verder kan je denken aan mondkapjes, veiligheidsschoenen, comfortabele kleding en handschoenen.

Creëer een veilig werkomgeving; durf te vragen!

Last but not least: veel ongelukken kunnen worden voorkomen wanneer personeel proactief vragen durft te stellen. Hiermee kan je anticiperen op de risico’s en de werkzaamheden veilig uitvoeren. Wanneer een werknemer dit niet durft en hij/zij hierbij niet zeker is van zijn zaak kan dit nog eens voor problemen zorgen in de vorm van ongelukken waarbij de werknemer lichamelijke en psychologische schade oploopt. Door werknemers ten alle tijden aan te sporen om vragen te stellen zelfs als ze het denken te weten wordt de veiligheid van de werkomgeving verhoogt. Met een veilige werkomgeving gaat ook het welzijn omhoog omdat de werknemer zich meer op zijn gemak voelt.

We hopen dat je hiermee het belang van veilig werken inziet, wat voor minder ongelukken zorgt en een veilig gevoel geeft bij het uitvoeren van werkzaamheden.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply