3 dingen die u moet weten over een zuurkast

0

Voor iedereen die actief is in de laboratoria- en industriebranche is er hoogstwaarschijnlijk mee bekend: zuurkasten. Er bestaan veel regels op het gebied van het gebruik van deze kasten. En dat is gelukkig maar goed ook. Eén van de belangrijkste redenen van een zuurkast is namelijk uw veiligheid garanderen. Maar zuurkasten hebben ook andere voordelen. In dit artikel lichten we ze toe!

1. Veiligheid

We noemden het al in de introductie. Wellicht de belangrijkste reden voor het gebruik van een zuurkast is veiligheid. Deze wordt namelijk gebruikt om mensen activiteiten uit te laten voeren, waarbij de mogelijke blootstelling aan de daarbij vrijkomende schadelijke dampen wordt voorkomen of geminimaliseerd. Deze eisen zijn vastgesteld in onder andere het Arbeidsomstandighedenbesluit. Deze dienen voor uw veiligheid te worden nageleefd. En het is daarom belangrijk om de juiste zuurkast te kiezen. Op deze pagina vindt u meer informatie over de eisen van zuurkasten.

2. Minimaal luchtverbruik

Volgens de Arbo-wet dient de beperking van schadelijke dampen te worden gereduceerd met lucht. Het ventileren van deze kasten kost daarom veel energie. Met een zuurkast regelsysteem kan dit worden gecontroleerd. Denk bijvoorbeeld aan een andere luchtdoorstroomsnelheid wanneer het zuurkastraam geopend of gesloten is. Meer over zuurkast regelsystemen leest u hier.

3. Responstijd regelsysteem

Op het moment dat u het zuurkastraam opent, dient het regelsysteem snel genoeg het debiet te verhogen zodat de risico op blootstelling minimaal blijft. Het regelsysteem in uw zuurkast is dus niet alleen voor minimaal energieverbruik, maar tevens voor de veiligheid van belang. Het TEL-ECON systeem heeft bijvoorbeeld een responstijd van slechts 0,01 seconde.

Meer informatie?

Dit artikel wordt aangeboden door Van Andel Techniek. Zoals u leest worden er veel eisen gesteld aan het gebruik van een zuurkast. Bij Van Andel Techniek zijn ze hierin gespecialiseerd. We kunnen u dus exact vertellen waar uw zuurkast aan moet voldoen, en welke keuzes u daarbij het best kunt maken. 

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply