Veiligheidsvoorschriften in de bouw

0

In de bouw gelden vaak strenge veiligheidsvoorschriften voor werknemers en bezoekers. Geen wonder, want een bouwplaats kan een gevaarlijke werkplek zijn. Deze veiligheidsvoorschriften zijn er dan ook om alle werknemers en andere aanwezigen te beschermen tegen ongevallen en verwondingen.

Passende bescherming voor iedereen

Op een bouwplaats loopt vaak een groot aantal mensen in verschillende functies rond. Aannemers, architecten, adviseurs, werkgevers en werknemers: al deze mensen moeten zo goed mogelijk beschermd zijn tegen de risico’s die de bouwomgeving met zich mee brengt. Zo wordt er op bouwplaatsen bijvoorbeeld gewerkt met giftige stoffen, wordt er lawaai boven het geluidslimiet veroorzaakt, wordt er vaak met zware of gevaarlijke apparatuur gewerkt, en kan er valgevaar optreden. Of je nu alleen sporadisch als bezoeker op de bouwplaats aanwezig bent, of er elke dag als werknemer aan de slag gaat, het is essentieel je te houden aan de veiligheidsvoorschriften die gelden in de bouw.

Om ervoor te zorgen dat de bouwplaats een veilige en gezonde werkomgeving blijft, wordt iedereen die zich op de bouwplaats begeeft, gevraagd om persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen. Hierbij kun je denken aan kleding en accessoires zoals helmen en gehoorkappen, maar ook aan veiligheidsschoenen.

Het belang van veiligheidsschoenen

Veiligheidsschoenen hebben een verharde neus met staal of kunststof. Door deze verharde neus zijn je voeten beschermt tegen bijvoorbeeld zware objecten die op de bouwplaats op je tenen zouden kunnen vallen.

Welk type veiligheidsschoen het meest geschikt is, hangt af van de werkzaamheden die er uitgevoerd worden en de omgeving waarin gewerkt wordt. Zo zijn er bijvoorbeeld veiligheidsschoenen die er uit zien als normale schoenen, maar de functionaliteit hebben van een werkschoen. Deze schoenen hebben als voordeel dat ze vaak vrij licht zijn, en dat je ze gedurende de dag kunt blijven dragen zonder dat mensen raar zullen opkijken, ook als je je niet op de bouwplaats bevindt.

Een voorbeeld hiervan is een leren instapschoen van Grisport. Deze schoen heeft stalen neuzen, een beschermende tussenzool, is waterdicht, en heeft een zool die bestand is tegen 300 graden contactwarmte. Deze schoen is vooral geschikt als je je wel enige tijd op de bouwplaats begeeft, maar niet de zwaarste werkzaamheden uitvoert.

Steun en bescherming

Er bestaan ook veiligheidsschoenen die nog meer steun en bescherming bieden. Deze schoenen hebben naast stalen neuzen en een beschermende tussenzool ook hielversteviging. De zool van deze schoenen is vaak extra geprofileerd voor voldoende grip, ook op een gladde ondergrond, bijvoorbeeld in een werkomgeving waar gewerkt wordt met water of andere vloeistoffen.

Ook zijn er veiligheidsschoenen verkrijgbaar in de vorm van een laars. Deze schoen heeft dezelfde beschermende eigenschappen als andere veiligheidsschoenen, maar dan met een hogere schacht. Eventueel zijn deze laarzen gevoerd met imitatiebont. Dit type veiligheidsschoen is vooral geschikt voor koudere omgevingen, bijvoorbeeld wanneer er in de winter buiten gewerkt wordt.

Verschillende werkzaamheden vragen om verschillende maatregelen. Zorg ervoor dat je werkschoenen altijd voldoen aan de veiligheidsvoorschriften!

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply