Ben je van plan om een eigen autowerkplaats of garagebedrijf te starten? Dan heb je vanzelfsprekend te maken met een hoge mate van werkveiligheid. Dergelijke technische werkzaamheden zijn natuurlijk nooit helemaal vrij van gevaar. Om de eventuele risico’s voor jou, je werknemers en je klanten te beperken zijn er daarom verschillende regels waaraan een autowerkplaats moet voldoen. Welke dat zijn? Dat lees je in het volgende artikel waarin we drie basiseisen op een rijtje zetten!
1. Een vloeistofdichte-/vloeistofkerende vloer
Eén van de belangrijkste eisen die gesteld worden aan je werkplaats is het hebben van een vloeistofdichte vloer. Alle werkzaamheden in Nederland die als bodembedreigend en/of vervuilend worden gezien, mogen namelijk niet zomaar uitgevoerd worden. Dit om te voorkomen dat de bodem of het grondwater in de bodem, verontreinigd wordt. Met een dergelijke vloer voorkom je deze vervuiling en weet je zeker dat vloeistoffen nooit in je vloer of grond zullen lekken. Wil je weten of je zo’n vloer nodig hebt? Bekijk dan de wegwijzer bodembescherming voor ondernemers! Hiermee kun je eenvoudig en snel testen aan welke eisen je dient te voldoen binnen jouw onderneming.
2. Persoonlijke beschermingsmiddelen
Leveren de werkzaamheden die uitgevoerd worden een risico op voor de persoon die ze uitvoeren? Dan ben je verplicht om gebruik te maken van persoonlijke beschermingsmiddelen zoals oogbescherming of gehoorbescherming. Hiermee verklein je de risico’s die bepaalde werkprocessen met zich meebrengen en voorkom je ongelukken. Als bedrijf of als baas ben je verplicht om deze beschermingsmiddelen ter beschikking te stellen wanneer dit vereist is. Deze eisen zijn op te vragen bij de Arbo. Zo zorg je ervoor dat iedereen veilig werkt binnen jouw autowerkplaats.
3. Algemene veiligheid
Daarnaast dient een autowerkplaats alle overige risico’s wat betreft veiligheid te beperken of uit te sluiten. Zo moeten alle gereedschappen die gebruikt worden in goede staat verkeren maar hefbruggen dienen bijvoorbeeld in goede staat te zijn. Eventuele veiligheidsrisico’s die worden veroorzaakt door versleten materialen of nalatigheid van de eigenaar kunnen verstrekkende gevolgen met zich meebrengen. Zorg daarom altijd dat je werkplaats goed op orde is en dat je materialen in goede staat verkeren. Tot slot moet er altijd voldoende ventilatie in het gebouw aanwezig zijn en moeten er voldoende vluchtroutes zijn in het geval dat er bijvoorbeeld brand ontstaat. In het Bouwbesluit van de overheid staat aan welke eisen voor vluchtroutes binnen een werkplaats er precies gesteld worden.
Kortom; veiligheid op de werkplaats staat op nummer 1!