Veiligheid op de werkvloer, hoe waarborg je dat?

1

Veiligheid op de werkvloer speelt een steeds grotere rol bij bedrijven en organisaties. Veiligheid op het gebied van hygiëne maar ook op andere gebieden, zoals de omgang met collega’s en fysieke veiligheid van een dergelijk gebouw met de juiste voorzieningen. Helaas is niet binnen elke organisatie deze veiligheid vanzelfsprekend. In hele ernstige gevallen kan de Arbo zelfs boetes opleggen wanneer er onvoldoende aandacht hieraan besteed wordt. Om dit te voorkomen raden we je aan om eens goed te kijken naar de veiligheid op de werkvloer. Wij geven je alvast een aantal tips waarmee je de veiligheid kunt vergroten!

Protocollen

In eerste instantie zal je na moeten gaan hoe het met de veiligheid op jullie werkvloer is gesteld. Wordt er voldaan aan de wettelijke eisen voor veiligheid? Is er een veiligheidsprotocol opgesteld en zijn er bijvoorbeeld voldoende bhv’ers (bedrijfshulpverleners) binnen het bedrijf? Het aantal bhv’ers is niet wettelijk vastgelegd maar vanzelfsprekend is het veiliger om een aantal mensen een bhv-cursus te laten behalen binnen jouw bedrijf. Zo weet je wie er op de juiste manier kan handelen indien nodig.

Calamiteitenplan

Helaas kan het altijd voorkomen dat je op de werkvloer in aanraking komt met calamiteiten. In dat geval is het belangrijk om een calamiteitenplan te hebben. Bijvoorbeeld wanneer er een grote brand ontstaat. Waar bevinden zich de nooduitgangen? Wie zijn er verantwoordelijk voor de controles van verschillende ruimten in het gebouw? De veiligheid kun je waarborgen door vooraf goede plannen te maken die uitkomst bieden in dergelijke gevallen. Zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is en voorkom je onnodige onrust en miscommunicaties.

Het juiste materiaal

Daarnaast is het natuurlijk van groot belang dat het gebouw en de middelen in en rond het gebouw, in een juiste staat verkeren. Neem bijvoorbeeld de brandblussers. Zorg ervoor dat deze voldoende gecontroleerd worden zodat je zeker weet dat ze optimaal werken. Ook het onderhoud aan bijvoorbeeld liften en vloeren is een belangrijk punt. Om het onderhoud te beperken kun je tevens kiezen voor duurzame vloeren zoals gietvloeren. Zo bespaar je met een eenmalige investering flink wat kosten.

Zoals je leest is veiligheid niet iets dat zichzelf regelt op de werkvloer. Neem daarom jouw kantoor eens onder de loep en kijk hoe de zaken er voorstaan. Zo kun je wijzigingen aanbrengen waar nodig en samen met je collega’s het veiligheidsplan naar een hoger niveau brengen!

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Discussion1 reactie

  1. Marco Hoonhorst

    Regelmatig zien wij, als evacuatie expert, dat bedrijven en instellingen zich vasthouden aan de compartimentering en dat ze dus niet iedereen, lees minder mobiele personen, naar buiten hoeven te brengen.

    Met een gemiddelde aanrijtijd van 8 minuten kan een brand zomaar ontwikkeld zijn van een kleine brand naar een grote brand.

    De gebruiker van het gebouw is verantwoordelijk al zijn personeel, gasten, patiënten, studenten, etc. na buiten te kunnen brengen. Dus ook de minder mobiele personen. Indien nodig met een hulpmiddel zoals een evacuatiestoel of evacuatiematras.

Leave A Reply