Veilig werken als lasser doe je zo!

0

Het ene beroep brengt natuurlijk standaard iets meer veiligheidsrisico’s met zich mee dan het andere beroep. Denk bijvoorbeeld aan een beroep als brandweerman, politieagent maar natuurlijk ook aan industriële beroepen zoals lasser of bouwvakker. Een ongeluk zit hier in een klein hoekje en daarom is het maar al te belangrijk dat je goed let op jouw eigen veiligheid en die van de mensen om je je heen. Een hoop regels en protocollen moeten er daarnaast voor zorgen dat eventuele risico’s beperkt blijven maar ook zelf kun je natuurlijk een hoop doen om te zorgen dat je zo veilig mogelijk werkt. Hoe je dat doet? Wij leggen het je uit!

Het juiste materiaal

Eén van de belangrijkste zaken om veilig te kunnen lassen is natuurlijk het materiaal. Zorg ervoor dat je jouw materiaal dat je in gebruik neemt altijd inspecteert en neem geen enkel risico. Door de enorme hitte die ontstaat bij het gebruik van lasapparaten kunnen de kleinste beschadigingen al levensgevaarlijk zijn. Hoe ervaren je ook bent, kleine risico’s kunnen grote ongelukken veroorzaken. Zorg er daarnaast natuurlijk altijd voor dat je de juiste beschermende kleding draagt, dat deze goed past en comfortabel zit en dat je jouw spullen eens in de zoveel jaren vervangt.

Inspecteer je omgeving

Ten tweede is het natuurlijk altijd belangrijk om in een schone en veilige werkomgeving te hebben. Een omgeving die bijvoorbeeld niet opgeruimd is kan de kans op ongelukken enorm vergroten. Daarnaast is lassen niet iets is dat je graag opgevouwen in een benauwde positie doet. Kies daarom voor een schone en opgeruimde omgeving zodat je zeker weet dat je dergelijke risico’s zoveel mogelijk uitsluit!

Ken jezelf

Lassen is precisiewerk en best een kunst. Zorg er daarom voor dat je weet wat je kunt en bereid je altijd zo goed mogelijk voor. Zorg er dus voor dat je uitgerust bent wanneer je aan het lassen gaat. Wanneer je vermoeid bent maak je sneller fouten en is de kans op ongelukken natuurlijk groter. Vanzelfsprekend is ook alcohol geen bevorderende factor. Onderschat deze risico’s dus niet en weet wanneer het verantwoord is om te gaan lassen.

Wat te doen bij ongelukken?

Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat er alsnog iets mis gaat. In die gevallen is het fijn als je precies weet hoe je moet reageren en daar uiteraard de juiste middelen bij voor handen hebt. Denk hierbij aan een verbanddoos, enzovoorts. Zo kun je schade bij ongelukken beperken en kun je veiliger te werk gaan.

Zoals je ziet is veilig lassen best een klusje. We raden je dus nogmaals aan om je goed in te lezen voor je zelf zomaar begint met lassen en jezelf altijd goed voor te bereiden.

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply