Veilig werken in een fabriek doe je zo; 4 tips!

0

Veiligheid speelt een steeds grotere rol in veel fabrieken vandaag de dag. Alles is erop ingericht om zo veilig mogelijk te werken en te voorkomen dat medewerkers of processen onnodige risico’s lopen.  Hiervoor zijn enorm veel eisen gesteld aan de materialen die gebruikt worden en aan bijvoorbeeld het personeel. De mens zelf is namelijk één van de grootste aandeelhouders in fabrieksongevallen. Om toch zo veilig mogelijk te werken hebben wij een aantal tips opgesteld die je daarbij kunnen helpen!

1. De veiligheidseisen

Ten eerste zijn er de veiligheidseisen. Vrijwel geen één productieproces verloopt meer zonder strenge eisen en protocollen die opgesteld zijn. Dit helpt te voorkomen dat er risico’s genomen kunnen worden of dat mensen fouten maken die misschien wel voorkomen hadden kunnen worden. Zo zijn medewerkers beter beschermd en kunnen eventuele ongevallen gedekt worden door de verzekering. Leef dus als personeel altijd goed de veiligheidseisen na. Zo beperk je de risico’s en voorkom je problemen door nalatigheid.

2. Goed voorbereid aan het werk

Een tweede tip om zo veilig mogelijk te kunnen is door altijd goed voorbereid aan het werk te gaan. Dit houdt in dat je de regels kent die gelden op jouw werkplek en bijvoorbeeld de bijbehorende werkkleding draagt. Ook betekent het dat je geen onnodige risico’s neemt alvorens je begint met werken, bijvoorbeeld door extreem vermoeid aan het werk te gaan. Of aan je werk te beginnen nadat je de avond ervoor misschien teveel alcohol hebt genuttigd. Hiermee breng je anderen en jezelf in gevaar.

3. Orde en structuur

Naast een goede voorbereiding en de nodige veiligheidseisen werken ook orde en structuur een veilige werkomgeving in de hand. Hierbij kun je denken aan schone gereedschappen en een opgeruimde werkplek. Laat geen rommel slingeren, plaats voorraden of overige losse voorwerpen altijd op kunststof pallets en houd de boel schoon. Gebruik bij pallets tevens kunststof pallet opzetranden om stabiel te kunnen stapelen en de veiligheid te verhogen. Zo draag je samen met je collega’s de verantwoordelijkheid voor veiligheid.

4. Toch een ongeval?

Uiteraard kan het altijd voorkomen dat er, ondanks strenge veiligheidsregels toch iets misgaat. In dat soort gevallen is het fijn als er op de juiste manier gehandeld wordt. Hiervoor is het belangrijk dat er altijd voldoende BHV’ers aanwezig zijn en dat alle werknemers op de hoogte zijn van hoe er gehandeld dient te worden in geval van nood.

Zoals je ziet kun je samen met je collega’s binnen jouw bedrijf een hele hoop doen om een hoge mate van veiligheid op het werk te garanderen. Zo voorkom je ongevallen en zorg je ervoor dat iedereen met een gerust hart aan het werk kan!

Blogbeheerder van Werkveiligheidswijzer

Leave A Reply