Natuurlijk wil je je project zo inrichten dat werknemers veilig en gezond kunnen werken. Hoe eerder je hierbij een veiligheidskundige inschakelt, hoe beter. Om je bouwproject of productieproces zo veilig mogelijk te laten verlopen is een veiligheids-, gezondheids- en milieuplan (VGM plan) noodzakelijk. Oftewel, een projecteigen document met daarin alle (on)veilige situaties, handelingen én beheersmaatregelen. Zowel tijdens de bouw, het onderhoud en gebruik als de sloop van een bouwwerk. Hierbij is het handig om al in de ontwerpfase een veiligheidskundige in te schakelen. Waarom? Wij geven je 6 voordelen van een goed uitgedacht V&G plan ontwerpfase.
Voordeel 1: je voldoet aan de wet
Oké, het opstellen van een V&G plan ontwerpfase is een verplichting vanuit het Arbobesluit. Hiermee voorkom je dus boetes van de Inspectie SZW. Bij controle zal immers blijken dat je aan alle verplichtingen voldoet. Maar dat is niet het enige voordeel van een veiligheids- en gezondheidsplan ontwerpfase.
Voordeel 2: je borgt de veiligheid
De veiligheid van je medewerkers gaat voor alles. Met de tijdige inzet van een veiligheidskundige kun je die veiligheid garanderen. Want op basis van een VGM plan ontwerp kun je vooraf al maatregelen nemen om gevaren te voorkomen en arbeidsrisico’s te beperken. Zo zorg je ervoor dat iedereen aan het einde van de dag weer gezond en veilig naar huis gaat.
Voordeel 3: je hebt meer tijd voor andere zaken
Je bent goed in je werk en de interne veiligheid is prima geregeld. Maar de daadwerkelijke arbeidsveiligheid in een bouwomgeving is een specialistisch onderwerp. Je komt in aanraking met allerlei onderaannemers en soorten bouwwerken. In alle fases in het bouwproces speelt V&G een rol en geldt de wetgeving uit het Arbobesluit. Al met al is een VGM plan niet je dagelijkse werk. Laat het dus vooral over aan een veiligheidskundige, een specialist die alles overziet. Dan kun jij je tijd besteden aan je primaire proces.
Voordeel 4: je werkt efficiënter
Als je in de ontwerpfase bouw al iemand laat nadenken over het borgen en monitoren van de veiligheid, dan staat je plan als een huis. Een veiligheidskundige kan heel goed inschatten wat de maatregelen op papier tijdens de uitvoering zullen betekenen. Je hebt dan dus een VGM plan ontwerp dat werkt in de praktijk. Jouw team kan zorgeloos aan de slag en dat scheelt tijd. Je kunt ook betrouwbaarder plannen en samenwerken met alle uitvoerende partijen. Kortom, alles verloopt makkelijker en je werkt prettiger.
Voordeel 5: je bespaart kosten
Als je arbeidsongevallen voorkomt, vermijdt je naast veel leed ook stilstand, rechtszaken en boetes vanuit de Inspectie SZW. Je bespaart dus directe kosten. Doordat een goed uitgedacht VGM plan ontwerpfase jouw efficiëntie verbetert, lopen projecten minder vertraging op. Dat scheelt je weer kosten. En door de arbeidsveiligheid in de ontwerpfase goed in te richten, voorkom je ook nog eens aanpassingskosten tijdens alle volgende bouwfases.
Voordeel 6: je weet zeker dat het goed zit
Je wilt natuurlijk arbeidsongevallen voorkomen, maar waar moet je beginnen? Een veiligheidskundige kan je buikpijn weghalen. Laat je jouw V&G plan ontwerpfase regelen, dan hoef je je daar niet meer druk om te maken. Je toont hiermee ook aan dat je samen met jouw team de verantwoordelijkheid neemt voor het reilen en zeilen op de bouwplaats. Je hebt de zaken goed voor elkaar en je focus blijft op het project en de planning.
Discussion2 reacties
Wanneer ik een huis laat bouwen is de aannemer dan verantwoordelijk voor de veiligheid.
Wanneer een woningbouwvereniging huizen laat bouwen is deze dan verantwoordelijk voor de veiligheid
Beste Wiers,
Dat is een goede vraag. In beide gevallen zijn zowel de aannemer als de woningbouwcorporatie verantwoordelijk voor de veiligheid. Ik hoop dat je vraag hiermee is beantwoord.
Met vriendelijke groet,
Bas