Veiligheidsschoenen zijn belangrijk op de werkvloer. Maar ze zijn niet altijd verplicht. Het is afhankelijk van de baas of een werkschoen wordt gedragen of niet. Behalve op de bouw, hier zijn schoenen wel degelijk verplicht. Op de bouw komen werknemers vaak in aanraking met ondergronden waarbij een versterkte zool verplicht is. Voor je het weet heb je een spijker in je voet. Daarom de volgende richtlijnen voor een uitstekende veiligheidsschoen.
Zoals hierboven staat is het afhankelijk van de werkgever of veiligheidsschoenen verplicht moeten worden. Bedrijven worden gestimuleerd om zelf kritisch te kijken naar hun werkomgeving en zo de gevaren risico’s te bepalen. Zo kan de werkgever zelf een standaard maken wat betreft de vereisten voor veiligheidsschoenen.
PBM
Overigens zal de werkgever eerst zijn risico’s moeten vermijden voordat je zogenaamde persoonlijke bescherming middelen, beter bekend als PBM, moet gaan gebruiken. Dit bekend dat ze directe maatregelen moeten nemen op de werkvloer zoals vangnetten en afscheidingen. Veiligheidsschoenen vallen onder PBM en dus zal je werkgever eerst de omgeving veiliger moeten maken voordat hij zijn werknemers verplicht om veiligheidsschoenen te dragen.
Klasse
Er zijn verschillende richtlijnen voor veiligheidsschoenen verdeeld over klasses. Deze zijn bepaald in NEN-EN-ISO 20345:2011. Dit is een richtlijnen boek voor PBM. Schoenen worden hierin ook behandeld en verdeeld over een aantal klasses. Dit is heel handig omdat in sommige werkomgevingen, zoals de bouw, bepaalde klasses verplicht zijn.
De klasses met richtlijn zijn als volgt:
S1 Veiligheidsneus, antistatisch en de hiel moet energie absorberen
S2 Hetzelfde als S1 met waterdichte eigenschappen
S3 Hetzelfde als S2 met anti-perforatie zool en antislipprofiel
S4 Hetzelfde als S1 maar gemaakt van kunststof dus helemaal waterdicht
S5 Hetzelfde als S4 met anti-perforatie zool en antislipprofiel
In de bouw is S3 verplicht. Gebruikt een bedrijf deze schoenen niet wanneer zorgverzekeraar dit komt checken dan zullen zij de schade niet vergoeden. Het zelfde geld voor wanneer er schade is toegebracht.
Symbolen
Al de richtlijnen van verschillende klasses hebben ook een eigen symbool. Zo kan je goed zien waar je schoen allemaal tegen bestand is.
P Stalen tussenzool
C Elektrische weerstand (niet geleidend)
A Elektrische weerstand (antistatisch)
E Energie absorberende hak
HI Warmte isolerend (mate waarbij het koel blijft in de schoen)
CI Koude-isolerend (mate waarbij het warm blijft in de schoen)
WRU Waterdicht
HRO Hittebestendige zool (300 °C)
Dit artikel werd je aangeboden door Werkschoenen.net, specialist in veiligheidsschoenen. We leveren onder andere veiligheidsschoenen, werklaarzen en werkklompen.