Werkveiligheidswijzer.nl

4 tips voor een veilige werkomgeving in een verpleeghuis

veilige werkomgeving verpleeghuis

Of het nou gaat om een hospice in Eindhoven of een verpleeghuis in Groningen, een veilige werkomgeving binnen de zorg is heel belangrijk. Dat is het natuurlijk overal, maar binnen een verpleeghuis heb je te maken met een omgeving waarin veel mensen bij elkaar zijn die een kwetsbare gezondheid hebben. Gelukkig kun je een veilige werkomgeving zelf creëren en door te letten op een aantal zaken kun je al hele grote stappen zetten. Om dat zo makkelijk mogelijk te maken hebben we een paar tips voor je op een rijtje gezet!

1. Zorg voor duidelijke regels

Voor veel mensen klinkt dit waarschijnlijk als een open deur. Maar veiligheid in de zorg is voor een groot deel afhankelijk van duidelijke regels. Veilig werken kan alleen worden gerealiseerd als iedereen op de hoogte is van de regels. Dat is in elke werkomgeving het geval. Maar binnen de zorg zijn er veel aspecten die extra aandacht vragen. Denk bijvoorbeeld aan omgaan met situaties waarbij kans op besmetting een grote rol speelt. Duidelijke regels kunnen hierbij letterlijk van levensbelang zijn.

2. Stel veiligheid centraal

Het waarborgen van de veiligheid van het personeel, maar ook van patiënten, kan alleen gebeuren wanneer veiligheid daadwerkelijk centraal staat. Een voorbeeld uit de praktijk: wanneer er gewerkt wordt met medische apparaten, dan zijn er verschillende componenten die invloed hebben op de veiligheid. Er zijn zaken die fysiek stuk kunnen zijn aan het apparaat, maar ook de software kan vastlopen. Om de veiligheid van de medische apparaten te kunnen garanderen zijn er dus mensen nodig met kennis van de technische kant van het apparaat, maar ook van de IT-kant van het apparaat. Dit is allemaal met elkaar verbonden in een verpleeghuis.

3. Maak risicoanalyses

Het maken van een risicoanalyse is niet bepaald een overbodig administratief klusje. Zo’n analyse kan heel waardevol zijn wanneer er iets moet gebeuren op de werkvloer waarvan het nog onduidelijk is wat de invloed daarvan is op de veiligheid van medewerkers en patiënten. Door een gedegen risicoanalyse te maken kan worden bepaald of dat proces doorgang kan vinden of niet.

4. Zorg voor de juiste kennis

Om te kunnen zorgen voor een veilige werkomgeving is het belangrijk dat er mensen zijn met de juiste kennis op het gebied van veiligheid. Daarnaast is het belangrijk dat deze mensen hun kennis overdragen aan de rest van het personeel zodat zij uiteindelijk zelf kunnen profiteren van een veilige werkomgeving. En dat is binnen een verpleeghuis prettig voor het personeel, maar ook zeer belangrijk voor patiënten.

Let je op deze zaken, dan heb je een hele mooie basis voor een veilige werkomgeving in een verpleeghuis!