Werkveiligheidswijzer.nl

Een lekdetectie doe je zo

lekkage opsporen

Lekkage is een erg naar probleem dat ontstaat door vocht. De grote valkuil van vochtproblemen is dat je dergelijke problemen vaak pas laat opmerkt, waardoor er al behoorlijk wat schade is aangericht. Vaak zie je schade aan muren, vloeren of plafonds. Je herkent een lekkage vaak aan vocht- of schimmelplekken of een oplopende waterfactuur. Om zo’n vervelend waterlek aan te kunnen pakken is het noodzakelijk om een lekdetectie te doen. Hoe dat precies werkt lees je in dit artikel.

Verschillende soorten waterlekken

Voordat we uitleggen hoe lekdetectie precies in zijn werk gaat, is het goed om eerst te bedenken dat er verschillende soorten waterschade zijn. Elke soort vraagt namelijk om zijn eigen specifieke oplossing. Wat vaak voorkomt zijn lekkages bij verwarmingssystemen. Het ‘voordeel’ van deze lekkages is dat het meestal gaat om kleine lekkages. Een andere vorm van waterlekken is schade aan de waterleiding. Een waterleiding heeft vaak verschillende punten waarop hij vertakt, en op deze vertakkingspunten wil nog wel eens water gaan druppelen. Wat ook nog kan ontstaan is lekkage aan een afvoerbuis. Vaak gebeurt dit bij klussen zoals een verbouwing die wordt uitgevoerd en waarbij per ongeluk schade ontstaat.

Lekkage opsporen met infraroodcamera

Wil je een lekkage opsporen, dan zijn er verschillende manieren van lekdetectie. Goed om te benoemen is dat het detecteren van een lek behoorlijk specialistisch werk is. Een specialist kan onder andere door middel van een infraroodcamera lekken in warmteleidingen opsporen. Het voordeel hiervan is dat zo’n camera door de muren heen kan kijken, waardoor er niets hoeft open gebroken te worden.

Lekdetectie met geluid

Klinkt misschien raar, maar een andere manier om een lek op te sporen is door middel van geluid. Of beter gezegd door middel van ultrasone geluidsgolven die helpen om de exacte locatie van het lek in kaart te brengen.

Lekdetectie via vochtmeting

Een van de technieken die het meest voor de hand ligt is om de verschillende vochtniveaus van verschillende plekken te meten om te kijken waar zich het meeste vocht bevindt en waar dus hoogstwaarschijnlijk het lek zit.

Lekdetectie via een druktest

Door de druk in de leidingen op te voeren en vervolgens weer terug te brengen naar de normale stand, krijgt een specialist een beeld van wat er gebeurt met de druk in de leiding. Als die druk niet constant blijft betekent dat dat zich ergens een lek bevindt.

Zoals je kunt lezen zijn er veel verschillende manieren om een lek op te sporen!